Koncesija za nautičku luku na Bunarini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici Gradskog vijeća predstavljen je polugodišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za ovu godinu koji je vijećnicima predstavila pročelnica Upravnog odjela za financije i opću upravu Vesna Sajić. 

Oporba bez pitanja o proračunu

- U prvih šest mjeseci ove godine Grad Pula ostvario je višak prihoda nad rashodima u iznosu od 13.3 milijuna kuna, a preneseni višak iz prethodne godine iznosio je 15.6 milijuna kuna, te je posljedično 30. lipnja ove godine u proračunu iskazan višak prihoda nad rashodima u iznosu od 28.9 milijuna kuna, objasnila je Sajić.

Pročelnica je dodala da je Grad Pula likvidan te da uspješno i redovno podmiruje svoje obaveze, a to uključuje i otplatu kredita koje je Grad podigao pri Zagrebačkoj banci za potrebe izgradnje dječjeg vrtića Zvjezdice u Šijani, škole Veli Vrh, što je ove godine iznosilo nešto više od 2,5 milijuna kuna.

Iako nije postavljala nikakva pitanja u vezi izvršenja Proračuna za ovu godinu, oporba u gradskoj vijećnici bila je, kao i uvijek, ili protiv ili suzdržana kod izglasavanja ovog izvješća. No, s druge su strane svi vijećnici jednoglasno podržali odluku o davanju koncesije na 140 metara kvadratnih pomorskog dobra na Verudeli Aquariumu Pula na kojem će se za potrebe uzgoja riba i morskih organizama crpiti svježa morska voda. Jednoglasno je prihvaćena i odluka o koncesiji za posebnu uporabu pomorskog dobra u svrhu gradnje sustava odvodnje otpadnih voda za naselja Štinjan, Valbandon, Fažana i Peroj. Na sjednici je donijeta i odluka o donošenju Plana davanja koncesija za 2018. godinu, u kojem se planira na Bunarini luka nautičkog turizma.

- Požalili su nam se građani, koji sportsku lučicu Bunarina koriste već godinama za sidrenje svojih plovila te su radi toga sklopili ugovor s Lučkom upravom o trajnom vezu. Sada ih brine koncesija koja je dana Lučkoj upravi, i njihovim partnerima iz Rusije, za gradnju luke nautičkog turizma na tom području jer se brinu da će izgubiti vezove koje su, na koncu konca, s godinama sami napravili samodoprinosom. Sidrenje na Bunarini je jedna jako duga tradicija u našem gradu i bilo bi šteta da građani budu zakinuti zbog ove navedene koncesije, rekao je Ognjenović. 

Sportska lučica ostaje netaknuta

HDZ-ov vijećnik Mirko Jurkić, također, je zatražio pojašnjenje o prijedlogu gradnje luke nautičkog turizma na ovom području, te znači li to da se Bunarini oduzima status lučice sportsko-rekreativne namijene, na što mu je pročelnik Škuflić rekao da sportska lučica ostaje netaknuta ovom koncesijom, a da se gradnja nautičke marine za 199 vezova planira u njenoj neposrednoj blizini. (P. SOFTIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter