Koncertom zbora HRT-a pocela Umago classica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncertom zbora Hrvatske radiotelevizije, koji je nastupio u petak navecer u umaškoj župnoj crkvi sv. Peregrina, otvorena je ovogodišnja Umago classica. Projekt je to Puckog otvorenog ucilišta "Ante Babic", pod pokroviteljstvom Grada Umaga, kojim ce se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza u toj crkvi na Trgu slobode gradanima i turistima predstaviti niz izvodaca klasicne glazbe.

Zbor HRT-a utemeljen je cetrdesetih godina prošlog stoljeca. Djelujuci najprije kao komorni ansambl pod vodstvom Mladena Pozajica, a zatim Slavka Zlatica, s vremenom je prerastao u prvi profesionalni zbor u Hrvatskoj. Zadnjih sedamdeset godina njegov je umjetnicki identitet oblikovao niz uglednih glazbenika, ciji put, nakon Igora Kuljerica, jednog od najvecih hrvatskih skladatelja i dirigenata, danas nastavlja šef-dirigent Tonci Bilic.

Bogat repertoar zbora obuhvaca skladbe a capella i vokalno-instrumentalne skladbe u rasponu od renesanse do najnovijih glazbenih djela, a osobita se pozornost posvecuje njegovanju hrvatske glazbene baštine.

Zbor je stekao ugled na redovitim nastupima diljem Hrvatske, ali i mnogim zapaženim koncertima u inozemstvu. Suradivao je s mnogim poznatim hrvatskim dirigentima i inozemnim gostima poput Claudija Abbada, Lorina Maazela i Igora Markevica.

U Umagu je zbor izveo skladbe "Sanctus iz Beneventanskog kartulara Sv. Marije u Zadru iz II. st", "Musica spirituale" iz 1563. godine Lamberta Courtoysa, ""Motetti a cinque et a sei voci , Libri primo" iz 1564. Julija Skjavetica, "Sacre Cantiones" iz 1620. Ivana Lukacica te "Križu daj nam milosti" Igora Kuljerica.

Za razliku od uobicajene prakse da se skladbe izvode na jednome mjestu, zboru HRT-a pozornica je bio cijeli prostor umaške župne crkve. Dio pjevaca skladbe je izvodio smješten pred oltarom, dio u prostoriji crkvenog zbora na katu, a dio pored svake od ispovjedaonica. Za kraj su izveli pjesmu "Voda zvira" hrvatskog skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter