Koncertom u katedrali počeo "12. Arena International"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu je u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina svečanim koncertom na temu "S Istrom u svijet… jučer i danas" počeo 12. Arena International, koncertni program polaznika radionica klasične glazbe.

U sedmodnevnom programu u Puli, Umagu, Vodnjanu i Bujama, ljubitelji klasike mogu uživati u izvedbama poznatih svjetskih skladatelja, a na programu su i klasični i moderni istarski skladatelji, koji su ujedno tema ovih glazbenih radionica.

Pred brojnom su se publikom predstavili pijanisti Massimo Gon, Vladimir Mlinarić, Tatiana Šverko i Leonardo Angelini, orguljaš Eugen Sagmeister, Delio Malpera na violini, violončelistica Dubravka Jančić, gitarist Žarko Ignjatović, pjevači Marica Pernar, Alessandro Svab i Maria Grazia Biancolin, zatim Tadej Kenig na klarinetu, flautistica Samanta Stell te rogist Andrea Sfetez.

Izveli su skladbe poznatih svjetskih skladatelja Rossinija, Brucknera, Bjelinskog, Donizettija, Paganinija, Rachmaninova, Schuberta i Mozarta te djela velikih istarskih skladatelja Antonija Smareglie i Nella Milottija te skladateljica Đeni Dekleva-Radaković i Laure Mjeda Čuperani, predavačica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Zbor i orkestar "Arena International" pod palicom direktorice zbora Oriette Šverko, dok je orkestrom ravnala Tatjana Šverko, u završnici su izveli isječke iz opera "Nabucco" Giuseppea Verdija i "Lohengrin" Richarda Wagnera.

-  Ova godina donosi nam puno promjena u glazbenim radionicama jer u Puli sudjeluju novi nastavnici i učenici. Projekt Arena International namijenjen je mladima koji žele proučavati glazbu. Program je vrlo bogat i u njemu sudjeluju istarski glazbenici te profesori iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke. Svi rado prihvate istarsku glazbu kao smjernicu, rekla je na otvorenju umjetnička voditeljica manifestacije Tatiana Šverko.

Manifestaciju Arena International organizira Talijanska unija, a financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, uz pomoć Narodnog sveučilišta iz Trsta i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Održavanju glazbenih radionica i koncerata, na koje je ulaz slobodan, pomogli su i brojni privatni donatori, ljubitelji klasične glazbe.  (Napisala i snimila A. ŠIMIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter