Koncertom otvoreno 11. izdanje Arena Internationala

Arena International
Arena International

Svečanim koncertom pod nazivom ''Istra u srcu... jučer i danas'' sinoć je u pulskoj Katedrali Uznesenja Marijina otvoreno 11. izdanje Arena Internationala.

Time su započele glazbene radionice za mlade koje traju do 8. kolovoza, a koje okupljaju mlade glazbenike i omogućuju im usavršavanje uz stručno vodstvo renomiranih glazbenika i glazbenih pedagoga.

U glazbenom programu prvi se predstavio dječji zbor ''Arena International'' pod dirigentskim vodstvom Oriette Šverko, koji je uz Eugena Sagmeistera na orguljama i Samantu Stell na flauti izveo ''Hvalospjev Mariji'' A. Smareglie.

Nakon toga veliki zbor i orkestar ''Arena International'' pod vodstvom iste dirigentice izveo je Bachov koral ''Jesus bleibet meine Freunde'' te ''Ave Verum Corpus'' W. A. Mozarta.

Nakon nastupa zborova i orkestra svojim su se izvedbama predstavili docenti i umjetnici odnosno voditelji glazbenih radionica 11. Arena Internationala. Tako je Eugen Sagmeister, voditelj radionice orgulja izveo ''Choral vorspie'' J. S. Bacha nakon čega su Tadej Kenig  i Tatiana Šverko kao duo klarinet i klavir izveli drugi stavka (Allegro) ''Fantasie concertante'' N. Milottia.

Žarko Ignjatović na gitari je izveo skladbu ''Dva stavka'' A. Srebotnjaka, a skladbu istarskog skladatelja, odnosno skladateljice Đ. D. Radaković pod nazivom''Asimilicija'' br. 1 i 2 izveo je ansambl ''Camerata Polensis'' u sastavu Anamaria Brhanić (flauta), Branko Škara (klarinet), Denis Goldin (rog), Giulia Fonzari (bas klarinet) i Tatiana Šverko (klavir).

Veliki pljesak i ovacije dobili su klavirski duo, Irena Ristović i Mauro Zulian za izvedbu skladbe ''Concertino na dvije ruske teme'' A. Rosenblatta. Nakon toga izvedene su skladbe još dva istarska skladatelja i to obje u izvedbi dua flaute i klavira: prvi u sastavu Cveto Kobal i Tatiana Šverko koji su izveli N. Milotti ''Ohridski biseri'', a skladbu A. Smareglie ''Pjesma proljeća'' izveli su Samanta Stell i Tatiana Šverko.

Od solo pjevača koji vode radionice na Arena Internationalu predstavile su se dvije sopranistice i to Eleonora Matijašić skladbom ''Ave Maria'' A. Smareglie te Maria Grazia Biancolin sa skladbom N. Milottia ''Osamljeni zvonik'' obje uz pratnju klaviristice Tatiane Šverko. 

Između te dvije točke našao se zanimljivi duo violina i gitara gdje se prvi puta te večeri predstavio violinist Delio Malpera, a po drugi puta gitarist Žarko Ignjatović te su odsvirali treći stavak ''Nightcub 1960'' iz tango suite ''Historie du Tango'' originalno napisanu za flautu i gitaru.

Još jedan duo i to Dubravka Jančić na violončelu i Irena Ristović na klaviru izvele su ''Elegiju'' R. Matza, a zadnji duo te večeri u sastavi bas klarinetistice Giulie Fonzari i klaviristice Tatiane Šverko izvele su praizvedbu naše suvremene skladateljice Laure Mjeda Čuperjani ''Malo melankolija''.

Na kraju koncerta na pozornicu se vratio zbor i orkestar ''Arena International''  i izveo ''O Fortuna'' C. Orffa iz poznate Carmine Burane. Brojna publika koja je skoro popunila veliki prostor katedrale puna dva sata imala je priliku uživati u raznolikom glazbenom programu i upoznati se kroz glazbu s projektom Arena International.

Efektnom skladbom iz Carmine Burane uz mali nedostatak snage u zvuku zbora, završio je prvi u nizu koncerata 11. Arena Internationala koji će se svakodnevno na raznim lokacijama održavati do završetka radionica, a na kojima će se predstavljati ne samo voditelji već i polaznici glazbenih radionica. (Maja BOLIĆ; snimio Saša MILJEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter