Koncertom obilježena 60. obljetnica Doma Motovun

Orkestar, zbor Doma Motovun i klapa "Motovun" na pozornici (M. RIMANIĆ)
Orkestar, zbor Doma Motovun i klapa "Motovun" na pozornici (M. RIMANIĆ)

Svečanim koncertom u Spomen domu obilježena je 60-a obljetnica utemeljenja i djelovanja Doma za odrasle osobe Motovun, koji od 2007. djeluje u Brkaču. Na prošlost Doma i skrbi za stare i nemoćne u Motovunu podsjetio je u pozdravnom govoru ravnatelj doma Boris Demark.

Dom je počeo djelovati 1953. u zgradi nekadašnjeg samostana Servita, već tada zgradi neuvjetoj za tu djelatnost, ali se tijekom desetljeća preuređivanjima i dogradnjama nastojao održavati kakav takav standard korisnika.

Dotrajalo se zdanje počelo urušavati pa je zalaganjem bivše ravnateljice Milene Hrvatin, Biskupije porečko pulske i Republike Hrvatske u Brkaču izgrađen novi. Ovaj objekt ima kapacitet za smještaj 89 osoba, od toga 48 u jedinici za pojačanu skrb i njegu te 41 mjesto u stambenoj jedinici.

Korisnici kojima zdravstveno stanje to omogućuje smješteni su u stambenom dijelu u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, a korisnici smješteni na Odjelu pojačane njege i brige o zdravlju u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Svaki kat ima svoj odjel za dnevni boravak i blagovaonicu.

Prije koncerta publika koja se okupila u velikom broju imala je prigode razgledati izložbu o povijesti Doma, ali i po popularnim cijenama nabaviti ponešto od radova koje korisnici izrađuju u sklopu radno-okupacijskih aktivnosti.

Na oduševljenje publike, među kojom su bili i korisnici doma, kojima to zdravstveno stanje dopušta, svoje su pjevačko i plesačko umijeće pokazali članovi Folklornog društva Pazin, Dječjeg vrtića "Olga Ban" iz Pazina, Osnovne škole Vladimira Nazora iz Pazina, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Pazinskog kolegija-klasične gimnazije, Mješoviti pjevački zbor "Roženice" iz Pazina.

Uz njih nastupili su mladi pjevači Mirta Krsnik, Gianluca Draguzet i Sara Ursić uz pratnju Tonija Kukurina na gitari. Priredbu su svojim recitacijama uveličali pjesnici Društva tjelesnih invalida Pazin Ester Fatur-Grgurić, Petra Kurelović i Vilim Močibob, te Mirjana Biro Datković, Gordana Đurđević i Vitomir Vuković iz Doma Motovun.

Atrakcije programa bili su M.C. Mile Zmaj, Domski bend i zbor uz koji je nastupila kapa "Motovun" koja je samostalnim nastupom zaključila ovaj nesvakidašnji, ali zanimljiv koncert, može se reći spektakl. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter