Koncertom mladih virtuoza zatvoren "Antonio Janigro"

Mladi talentirani violončelisti zatvorili festival Antonio Janigro (V. HABEREITER)
Mladi talentirani violončelisti zatvorili festival Antonio Janigro (V. HABEREITER)

Vidjeti Eufrazijevu baziliku ispunjenu domaćom publikom na jednom koncertu u jesenjoj večeri, vrlo je rijedak slučaj - ali dogodio se sinoć kada je održan završni koncert ovogodišnjeg festivala violončela Antonio Janigro.

Glavne zvijezde večeri mladi violončelisti, pobjednici lanjskog istoimenog natjecanja koje se bienalno održava u Poreču, u pratnji jednog od najboljih gudačkih ansambala u Hrvatskoj, Zagrebačkih solista.

Festival se održava u godinama pauze između natjecanja, pa je mladim glazbenicima prilika za pohađanje radionica, više druženja s pedagozima, razmjenu iskustva i ostvarenje nagrada koje dodjeljuju Grad Poreč, Zagrebački solisti i Koncertna direkcija Zagreb - a to su koncerti na kojim nastupaju najbolji s lanjskog natjecanja, creme de la creme mladih violončelista u svijetu.

Takav je bio i sinoćnji glazbeni doživljaj - vrhunski, jer su se mladi čelisti, zapravo još tinejdžeri, publici iskazali programima namijenjenim studentima na diplomskom ispitu.

Riječ je o "malom" Janigru za natjecatelje do 20 godina, koje je od održavanja zadnjih deset godina u Poreču, vrlo ojačalo i postalo renomirano u svijetu, tako da je lani okupilo čak stotinjak natjecatelja, iz cijele Europe, ali i Australije, Tajvana, Japana, Kine…

Prva se predstavila Južnokoreanka Ga Eun Kim, te sa stavom, sigurno i nadahnuto izvela "Mađarsku rapsodiju op. 68" D. Poppera.

Publici se zatim predstavio Alejandro Vianna, koji je izveo Haydnov "Koncert za violončelo i orkestar u D - duru". I za kraj - apsolutni pobjednik lanjskog natjecanja, petnaestogodišnji Alexander Simon Warenberg, Nizozemac koji se publici predstavio još jednim Haydnovim djelom, "Koncertom za violončelo i orkestar u C - duru".

Slušajući još jednom ove mlade glazbenike koji sviraju kao profesionalci, žiriju zaista nije bilo lako donijeti odluku o najboljima, jer svi su osim što su izvrsni čelisti, izvan pozornice vrlo dragi i jednostavni mladi ljudi.

I to je upravo draž ovog natjecanja, koje je utemeljila poznata glazbena pedagoginja Dobrila Berković Magdalenić, vidjeti mlade entuzijaste iz cijeloga svijeta kako stasaju iz godine u godinu i sviraju s mladalačkim entuzijazmom.

Organizatori natjecanja su porečko Pučko otvoreno učilište i Koncertna direkcija Zagreb. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter