Koncertom Ante Knešaureka počeo Organum Histriae

Višestruko nagrađivani orguljaš Ante Knešaurek (Manuel ANGELINI)
Višestruko nagrađivani orguljaš Ante Knešaurek (Manuel ANGELINI)

Orguljaškom koncertnom matinejom u pulskoj katedrali, nastupom jednog od najuglednijih i višestruko nagrađivanih hrvatskih orguljaša i kompozitora Ante Knešaureka (1978.), počeo je Organum Histriae, međunarodni festival orguljske glazbe koji idućih deset dana šesnaesti put otvara vrata istarskih crkvi i njihovih vrijednih orgulja za vrsne gostujuće umjetnike.

Ante Knešaurek koncert je otvorio "Intradom" Anđelka Klobučara, a nakon uvjerljive i iznimno sugestivne izvedbe djela Johanna Sebastiana Bacha i Dietericha Buxtehudea nastup je zaključio vlastitom autorskom "Improvizacijom na istarsku narodnu pjesmu".

Uz različit repertoar idućih deset dana, s baroknom, klasičnom, etno i jazz glazbom, sljedeći je koncert iduće subote u župnoj crkvi u Umagu, gdje će nastupiti vokalni etno ansambl Zwizde, sopranistica Zrinka Posavec i orguljaš Hrvoje Trinki, a dan kasnije u župnoj crkvi u Grožnjanu nastupa višestruko nagrađivani austrijski orguljaš Peter Frisee.

Za deset dana, u utorak 25. lipnja u župnoj crkvi u Bujama nastupaju riječki violinist Zdravko Pleše i orguljašica Snježana Pleše Žagar, a dan kasnije u pulskoj katedrali festival orguljske glazbe zaključit će priznati jazz glazbenik Joe Kaplowitz za orguljama, poznati hrvatski udaraljkaš Hrvoje Rupčić i renomirani pulski trubač Branko Sterpin. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter