Koncertno sjecanje na Boška Petrovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecerašnjim koncertom u prostorima Hrvatskog društva skladatelja brojni kolege glazbenici odat ce pocast prošle godine nenadano preminulom bardu hrvatskog jazza Bošku Petrovicu.

Naime, 10. sijecnja 2011. u 76. godini napustio nas je B. P., jedan od najznacajnijih hrvatskih, ali i svjetskih jazzista, vibrafonist, skladatelj, voda sastava, producent, promotor, diskograf i jazz edukator.

Životni put Boška Petrovica, koji se umijecem sviranja, svojom osebujnom osobnošcu i djelatnošcu na brojnim poljima etablirao medu velikane jazza, bio je neraskidivo vezan za Istru. Roden u Bjelovaru 18. veljace 1935., s cetrnaest godina slušajuci radiostanicu American Forces Network zaljubio se u jazz, kojem je ostao vjeran do kraja života.

Družio se i suradivao s brojnim velikanima jazza, poput Johna Lewisa, vode Modern Jazz Quarteta, a valja istaknuti da je B. P. 1959. osnovao Zagreb Jazz Quartet, koji su cinili Miljenko Prohaska, Krešimir Remeta, Davor Kajfeš i Silvije Glojnaric, te su oni u osam godina djelovanja nastupali diljem zemlje i Europe.

Takoder, bio je voda sastava BP Convention, u kojem je 1970. okupio vodece glazbenike zagrebacke rock scene - Vedrana Božica, Ratka Divjaka, Marija Mavrina i Branu Živkovica, a valja i spomenuti BP Convention Big Band, koji je takoder vodio Boško.

Od 1985. do 1988. B. P. je svirao u duetu s pijanistom Nevenom Frangešom, koji je nakon Boškove smrti preuzeo ulogu voditelja Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži i festivala Jazz is Back! BP u Grožnjanu.

U legendarnom zagrebackom B. P. Clubu u Teslinoj 7, koji je danas, nažalost, zatvoren, Boško je priredio koncertna gostovanja brojnih eminentnih domacih i stranih jazz glazbenika, pa je primjerice zanimljivo spomenuti da je na otvaranju kluba nastupio slavni jazz gitarist Joe Pass.

Takoder, Boško je osnovao i izdavacku kucu Jazzete Records, a za svoj je rad nagraden brojnim priznanjima, izmedu ostalih, i Porinom za životno djelo 2003. godine, a bio je i nositelj državnog odlicja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulica.

Posljednje diskografsko izdanje ove legende jazz glazbe je cetverostruka kolekcija B. P. Collection, objavljena u travnju 2010. u izdanju Croatia Recordsa, kojom je Boško obilježio nekoliko obljetnica - svoj 75. rodendan, 50 godina od osnutka Zagreb Jazz Quarteta i 20 godina B. P. Cluba.

Što se pak Istre tice, Boško je u njoj provodio poprilicno vremena - organizirao je u Novigradu festival Music Nights, a posebno je znacajan njegov doprinos u Grožnjanu, gdje je desetak godina provodio svako ljeto kao jedan od organizatora festivala Jazz is Back! i voditelj Ljetne jazz škole HGM-a.



Svojim pedagoškim radom u Ljetnoj jazz školi B. P. je uvelike pomogao brojnim mladim glazbenicima da se isprofiliraju i naprave svoje prve jazz korake na glazbenoj sceni - izmedu ostalih, medu Boškovim ucenicima su se našli Hugo Šekoranja, Miro Kadoic, Lars Lindwall, Domagoj Ralašic, Sigi Feigl (koji danas vodi HGM Jazz orkestar Zagreb), Zoran Rebrovic (koji je u San Franciscu), Bojan Zulfikarpašic, koji je prije nekoliko godina proglašen najboljim europskim jazz pijanistom, Nenad Vrandecic, Xavier Alvarez Astor, Peter Herbert, Goran Rukavina, Janko Novoselic, Davor Križic, Davor Dedic i mnogi drugi.

Iz najmladeg naraštaja jazz školaraca B. P. je cesto izdvajao svog ucenika, vrsnog slovenskog vibrafonista Vida Jamnika, zatim labinsku pijanisticu i pjevacicu Dinu Rizvic, vibrafonista Šimuna Matišica, pjevacicu Niku Turkovic, bubnjarku Ladu Obradovic, novigradskog pjevaca i pijanista Sandija Cakala...

U svakom razgovoru redovno je napominjao da sve ucinjeno u Grožnjanu ne bi bilo ostvarivo bez svesrdne pomoci grožnjanskog nacelnika Rina Duniša te voditeljice Medunarodnog kulturnog centra HGM-a Mojce Makovac.

Put koji je Boško Petrovic utro u Grožnjanu nastavljaju njegovi brojni suradnici i prijatelji, a vecerašnjim koncertom u Zagrebu nekolicina njih ce se prisjetiti ovog glazbenika koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatske glazbe.


Podijeli: Facebook Twiter