Koncertni hommage Stanku Mihoviliću


Koncertni hommage Stanku Mihoviliću, u povodu 30. obljetnice smrti ovog velikog glazbenog pedagoga i promicatelja harmonike kao klasičnog instrumenta, održan je u četvrtak navečer pred prepunom velikom dvoranom Doma hrvatskih branitelja.

Nastupili su i brojni njegovi bivši učenici, a program, koji je bio u znaku muziciranja vrlo visoke kvalitete, je vodila Sonja Marušić.

Mihovilić je bio izniman glazbeni pedagog, a kako se tijekom večeri moglo saznati od njegovih bivših učenika, bio je jako strog i zahtjevan, ali od njega se moglo jako puno naučiti. Napisao je brojne priručnike i aranžmane za harmoniku, a jedan je od pokretača i dugogodišnji aktivist te organizator Međunarodnih susreta harmonikaša.

Nastupio je harmonikaški orkestar "Stanko Mihovilić" zajedno s pridruženim članovima harmonikaškog orkestra Srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova te članovima akademskog harmonikaškog orkestra Sveučilišta Jurja Dobrile, a predvodila ih je dirigentica Tatjan Lajić.

Na repertoaru su bile skladbe Nella Milottija, Slavka Zlatića, ali i Jakova Gotovca. Orkestar, premda u ovom sastavu sviraju prvi put, djelovao je iznimno uigrano, sigurno te je nadahnuto i s puno emocija izveo svaku pojedinu skladbu.

U skladbi nezaboravnog maestra Nella Milottija "Pod Lindarom" pridružio im se i pulski zbor "Matko Brajša Rašan" predvođen dirigenticom Tatjanom Merkl, stvorivši tako vrlo lijepi ugođaj u ovoj koncertnoj večeri punoj emocija.

Poznata pijanistica Elda Krajcar Percan prisjetila se kada je učila harmoniku kod Mihovilića te potom odabrala klavir, no ostale su joj prekrasne uspomene na ovog velikog maestra. Ona je za klavirom odsvirala Milottijevu skladbu "Noć pod Ćićarijon" te djelo Đeni Dekleva Radaković, koju je nazvala primadonom istarske kompozicije, "Istarska polka".

I Dekleva Radaković predstavila se u harmonikaškom duetu s Anamarijom Lovrečić te izveli su skladbu "Šegun i Šegač". Bivša Mihovilićeva učenica Ljiljana Završnik odsvirala je Montijev "Czardas", a u triju s Alenkom Kukoč i Vilmom Rupenom Rodriguezovu "Cumparsitu".

Za sam kraj poznati pulsko-labinski pjesnik, prevoditelj, novinar i kantautor Daniel Načinović sugestivno je kazivao svoje stihove.

U publici su bile i Mihovilićeve kćeri Lili Šverko i Kristina Mihovilić, a održavanje manifestacije omogućili su Grad Pula, njegova Turistička zajednica i Istarska županija. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter