Koncerti u kojima smo uživali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je u protekloj godini Lijepu Našu posjetio niz zanimljivih stranih glazbenika, a ni domaci muzicari nisu iznevjerili publiku, nekoliko se koncerata ipak može izdvojiti kao Top 10 live nastupa u Hrvata. Prije svega, tu je nastup povratnika na scenu, Skunk Anansie, održan krajem svibnja u Zagrebu, u sklopu Mars festivala. Glavna zvijezda koncerta bila je pjevacica osebujnog izgleda i fascinantnog vokala, eksplozivna Skin koja je, kada je kao furija sa srebrnim krilima utrcala na pozornicu, okupljenima dala do znanja da na njihovom nastupu nece gledati rutinsko koncertno gažiranje.



U prvom dijelu godine svakako je najbolji bio koncert najpoznatijeg metal benda na zagrebackom Hipodromu. Unatoc katastrofalnim vremenskim uvjetima, legendarna je Metallica jednom od najboljih set-lista na turneji, sastavljenom po principu za svakoga ponešto, oduševila oko trideset tisuca obožavatelja.

Fantasticno je bilo i u studenom u Bocarskom domu u Zagrebu gdje je pred tri tisuce fanova nastupio americki indie/americana bend The National. Miljenici domace publike, trece su gostovanje u Lijepoj Našoj odradili bez zamjerke što ce potvrditi svi oni koji su zajedno s Mattom Berningerom i ostatkom benda uglas pjevali stare hitove, ali i stvari s novog materijala "High Violet", po mnogima jednog od najboljih rock albuma godine.



Jedan od onih koncerata koji se pamte cijeli život nesumnjivo je bio i velicanstveni nastup legendarnog kanadskog kantautora Leonarda Cohena održan pred gotovo deset tisuca ljudi u zagrebackoj Areni. Pjesme koje su obilježila protekla cetiri desetljeca, u sugestivnoj izvedbi slavnoga glazbenika i deveteroclanog benda, koncert su ucinile apsolutno savršenim glazbenim dogadajem koji zaslužuje mjesto medu najboljim live svirkama u 2010.

Ljeto 2010. u lijepom ce sjecanju ostati i obožavateljima još jedne glazbene legende, Boba Dylana, koji je pocetkom lipnja nastupio na zagrebackoj Šalati. Iako su njegove prearanžirane uspješnice pomalo zbunile publiku, raspoloženi je Dylan zadatak odradio u svome stilu potvrdivši status kompleksnog umjetnika koji ne podilazi nikome.



U sklopu turneje Tour of the Universe na Valentinovo je u zagrebacku Arenu stigla popularna britanska grupa Depeche Mode. Uz dvadeset tisuca oduševljenih obožavatelja, od bolesti oporavljeni Dave Gahan i njegovo su društvo u dva sata odsvirali sve bitne skladbe nastale u protekla tri desetljeca. Vrhunski nastup, euforicna atmosfera i obecanje "Vidimo se iduci put", fanove benda su kuci poslali s osmjesima na licima.

Na istom mjestu, mjesec dana kasnije - golemi tvornicki ventilatori, rigajuci plamenovi i žestoki rifovi - savršena scenografija za prvi hrvatski nastup njemackog Rammsteina. Kontroverzni industrijski rokeri možda nisu najbolji bend na svijetu, ali su zato odlicni performeri koji su od ovog nastupa napravili pravi spektakl.



Vrhunski show, u kojem je glazba ostala u drugom planu, priredila je i megapopularna Lady Gaga. Megalomanske kulise, auto na pozornici, goruci klavir, nebrojeno mnogo presvlacenja - sve je to obilježilo savršeno producirani spektakl u kojem je uživala vecinom mlada publika.

Petnaestak tisuca obožavatelja u rujnu je u zagrebackoj Areni ovacijama ispratilo grupu Guns'n'Roses, ili ono što je od nje ostalo. Iako je koncertna atrakcija s kraja osamdesetih, koju s tim razdobljem povezuje tek pjevac Axl Rose, odradila dobar dvoipolsatni nastup, mnogi su se složili da su Gunsi ipak došli prekasno.



Isti broj fanova docekao je i slavnog britanskog pjevaca Stinga koji je ovog puta u Zagreb stigao uz pratnju Kraljevskog filharmonijskog orkestra. Iako nekima nisu "legli" njegovi klasicno prearanžirani hitovi, koncert održan u opuštenoj, romanticnoj atmosferi svakako je jedan od Stingovih boljih nastupa na hrvatskom tlu.

U sklopu posljednjeg dana T-Mobile INmusic Festivala održan je jedan od najeksplozivnijih i najenergicnijih nastupa ove godine u Hrvatskoj. Neodoljiv psihodelicni spektakl u režiji grupe The Flaming Lips, predvodene Wayneom Coyneom koji je na scenu lansiran u ogromnom balonu, prštao je pozitivnom energijom zasjenivši tako mnoge druge zvijezde zagrebackog festivala.


Podijeli: Facebook Twiter