Koncerti, sport i 2.500 porcija besplatnog fažola

Prigodni program počinje 1. svibnja u Šijanskoj šumi (Arhiva)
Prigodni program počinje 1. svibnja u Šijanskoj šumi (Arhiva)

Program višednevnih događanja u povodu Međunarodnog praznika rada - Prvog svibnja, te 71. obljetnice oslobođenja Pule i Dana grada (5. svibnja) na jučerašnjoj su konferenciji za novinare u Komunalnoj palači predstavili dogradonačelnik Fabrizio Radin, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, predstavnik agencije Avenue Vlado Orlić i promotor koncerta "Dva mora" Daniel Sponza. Građane su na prvomajsko okupljanje pozvali i Denis Buršić iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika te Rajko Kutlača iz Sindikata Istre i Kvarnera.

Praznik rada u Šijani

- Međunarodni praznik rada slavimo zajedno sa sindikatima i to želim posebno istaknuti. U ovom trenutku staviti u centar pažnje rad koji proizvodi nove vrijednosti i koji je plod kreativnosti, pitanje je sudbine svih naših građana i budućih generacija. Započinjemo 1. svibnja na Portarati u 10 sati, komemoracijom i polaganjem vijenaca na spomen ploču radnicima palim 1920. godine, uz nastup Puhačkog orkestra Grada Pule i zbora Lino Mariani, kazao je Radin.

Istaknuo je da će na svečanosti za Dan grada, 5. svibnja u 11 sati u Istarskom narodnom kazalištu na svečanoj sjednici Gradskog vijeća biti uručena gradska priznanja. Raznolika sportska, kulturna i zabavna događanja odvijat će se sve do 8. svibnja. Radin je zahvalio ustanovama, udrugama i pojedincima koji su se odazvali njihovom pozivu da se pridruže programu i pokažu sugrađanima što znaju. 

Rajko Kutlača je kazao da je, u trenutku kad sindikati na državnoj razini još nisu dovoljno udruženi i snažni da se suprotstave srozavanju prava građana, primjereno da njihove lokalne podružnice obilježavaju spomenute datume zajedno s Gradom Pulom, s kojim dijele zajednički cilj - podizanje kvalitete života. Poziv svima da se pridruže tradicionalnoj prvomajskoj manifestaciji u Šijanskoj šumi, shvaćajući je ne kao slavlje, već kao okupljanje za ukazivanje na nedostatak socijalne pravde i smanjivanja radničkih prava, uputio je Denis Buršić. 

Cjelodnevno druženje u Šijanskoj šumi će se u nedjelju održati bez obzira na vremenske prilike, od 10.30 do 20 sati. Vlado Orlić je izdvojio kros utrku Obiteljski đir od 10.30 sati, turnir u pljočkanju, mali i ženski nogomet, igre za djecu te glazbu i plesne točke. Osim 2.500 porcija besplatnog fažola, koje će biti dijeljene od 12.30 sati, posjetitelje očekuje i raznolika gastronomska ponuda.

U ponedjeljak je u Komunalnoj palači u 9 sati zakazana dodjela nagrada za najbolje informatičke radove osnovnih škola (Društvo informatičara Pule i Matematičko društvo Istre). Predstavljanje povijesne monografije "Iz fotoalbuma Richarda Schustera 1914. - 1917." autora Andreja Badera održat će se u 18 sati u Domu hrvatskih branitelja, a sat kasnije u Galeriji Cvajner na redu je predstavljanje slikovnice "Pula priča…" sa stihovima Ljiljane Rotar (kao i dan kasnije u 10 sati u Društvu Naša djeca).

Dječji Dan grada

Dječji Dan grada u utorak će započeti jutarnjim programom s teatrom Naranča u Circolu, gdje će se u 19 sati održati koncert u povodu 162. obljetnice rođenja skladatelja Antonija Smareglije. Od 9 do 10 sati u Ciscuttijevoj ulici na rasporedu je Sajam Kreativna čarolija (do 6. svibnja). Gradska knjižnica i čitaonica ugostit će izložbu fotografija Mali artići. Dan kasnije će na Giardinima biti otvoren 10. sajam cvijeća Florija, uz nastup zbora Zaro. Na Trgu Portarata u 19 počinje 7. gitarijada i koncert Postolara Tripera.

U četvrtak će u 10 sati plesni studio Zaro na Augustovom hramu otplesati čestitku Puli. U Galeriji C8 najavljena je izložba Imola autora Duška Marušića - Čičija. Na trgu Forum i u spomen - sobi Antonija Smareglije, KUD Lino Mariani s gostima će svoj nastup posvetiti 162. obljetnici rođenja tog skladatelja. Detaljni program, koji uključuje i sutrašnji blues koncert Erica Sardinasa na Kaštelu, nalazi se na službenom web portalu Grada Pule (www.pula.hr).

Grad poklanja Puljanima koncert "Dva mora"

Upravo na Dan oslobođenja i Dan grada Pule, 5. svibnja, u INK-u s početkom u 20.30 sati održat će se koncert "Dva mora". Nastupit će kantautorica Elis Lovrić, koja već 15. godina oplemenjuje istarsku glazbenu scenu, i etno glazbenik i skladatelj Franko Krajcar iza kojega je desetogodišnja karijera. Na sceni će im se pridružiti cijenjeni jazz glazbenik Matija Dedić, pjesnikinja Nataša Buršić Krajcar i mlada pjevačica Lara Demarin, koja se ove godine predstavila na TV showu The Voice. Kako je rekao Daniel Sponza, koncert je besplatan jer ga Grad Pula poklanja svim građanima. Zainteresirani karte mogu preuzeti na blagajni INK-a, radnim danima od 10 do 13 sati.

Besplatno autobusima do Šijane

Za građane je na Prvi maj organiziran besplatan prijevoz autobusima do Šijane te vožnja vlakićem od Šumarije do središnje poljane na kojoj se održava manifestacija. Parkirna mjesta na ulazu u Šijansku šumu, kod Monte Šerpa rezervirana su za osobe s posebnim potrebama. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter