Koncerti prijateljstva u završnici FAKS-a

Nova manifestacija Hand made by Cyber caffe 
Nova manifestacija Hand made by Cyber caffe 

Ovogodišnji Faks festival, koji je okupio više od 1.500 amaterskih umjetnika na festivalu zborova, puhačkih orkestara, likovnih umjetnika i amaterskih kazališta zatvoren je koncertima prijateljstva u Vrsaru, a potom i u Pazinu. U Vrsaru su se pred zadovoljnom publikom u crkvi sv. Marije od Mora predstavila i naizgled i stilski dva različita zbora - muški zbor CWMBACH iz Wellsa i mješoviti zbor Svoboda iz Mengeša u Sloveniji.

Opere, folklor, balade

Muški zbor CWMBACH osnovan je daleke 1921. i kontinuirano radi sve do danas, a u svojoj povijesti bilježi teške trenutke, posebno u vrijeme Drugog svjetskog rata. Posljednjih 40 godina zbor je nastupao na najljepšim pozornicama Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Belgije, Nizozemske, Njemačke, Irske, Španjolske, a prošle su godine prvi put posjetili Hrvatsku, konkretno Istru i toliko im se svidjelo da su se ponovno ove godine vratili na gostovanje u okviru FAKS-a.

Izvode glazbu za sve ukuse, od opernih zborskih odlomaka, duhovnih pjesama, folklorne glazbe i popularnih balada, a na koncertu u Vrsaru su se pod dirigentskom palicom dr. Mikea Thomasa i maestra Bena Pinnowa te uz klavirsku pratnju Jayne Thomas predstavili nizom popularnih skladbi poput "You raise me up", "Hallelujah", "Can't take my eyes all", ali i klasičnim opernim odlomkom "Va pensiero" iz Verdijeve opere "Nabucco" te sakralnim "Benedictus" Robata Arwyna.

Slovenski zbor Svoboda ove godine slavi 45. obljetnicu djelovanja i poput svojih kolega iz Wellsa, već su gostovali u Istri. Zbor ima raznolik repertoar počevši od slovenskih narodnih pjesama, sakralnih skladbi do popularnih pjesama. Na koncertu prijateljstva u Vrsaru otpjevali su slovenske narodne pjesme "Kukavica" u aranžmanu Gustava Ipava, "Ribce po Murjici plavajo" u aranžmanu Oskara Deua te "Temna noč se je storila" u aranžmanu Frana Venturinija, a vrlo uvjerljivo i homogeno zvučali su u sakralnim "a capella" skladbama "O sacrum convivium" skladatelja Luigi Molfina i "Locus Iste" Anona Brucknera.

Neka cijeli ovaj svijet

Dirigentu zbora maestru Iztoku Koncenu te predstavnicima zbora iz Wellsa na kraju koncerta darove je uručila direktorica TZ-a Vrsara Natalia Vugrinec. Koncert je zaključen nadahnutom zajedničkom izvedbom popularnog odlomka iz mjuzikla "Jalta, Jalta" - "Neka cijeli ovaj svijet", što je oduševilo sve prisutne. Zborovima je dirigirala maestra Ines Kovačić Drndić, predsjednica FAKS festivala. Ljepoti doživljaja pridonijela je spontanost i profesionalnost voditeljice koncerta Meri Simičić Beato. Gostovanje zborova organizirala je turistička tvrtka Maistra, TZ-i Vrsara i središnje Istre te Grad Pazin, uz suradnju mješovitog pjevačkog zbora Roženice iz Pazina koji je, uz CWMBACH iz Wellsa, nastupio na završnom Koncertu prijateljstva u pazinskom Spomen domu. (S. BRAJKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter