Koncert za pamćenje Eugena Chadbourna u Šikutima


Koncert legende američke avangardne scene Eugenea Chadbournea i izložba Noela Šurana bili su na  programu Grill peace uniteda u organizaciji Šikuti machinea u maloj štalici u Šikutima.

Chadbourne, koji je ljubiteljima američke alternative poznato ime, priredio je koncert za pamćenje. Improvizacije, autorske skladbe i obrade nizao je poput sumanutog trubadura, a njegovo prebiranje po žicama mnoge je ostavilo bez teksta. Chadbourne na gitari i bendžu može učiniti što god mu padne na pamet - nema te kombinacije melodije, buke i "specijalnih efekata" koju nije u stanju proizvesti. Sve to bilo je popraćeno pjevanjem tijekom kojeg je Chadbourne u tekstove unosio elemente onoga što se događa oko njega.

Chadbourneove bravure ipak nisu zasjenile izložbu "Genetski crteži" Noela Šurana, kojom se već predstavio tijekom Sedam dana stvaranja u Pazinu i koja nakon Šikuta putuje u grožnjansku galeriju Fonticus. Šuranovi crteži zapravo su uokvirene ovčje kože, a njegov "umjetnički rad" sastoji se od selekcije, dakle križanja ovaca različitih fenotipskih osobina. Odabirom genetskog materijala različitih ovaca dobiva specifične "crteže".

Predstavljajući izložbu Mladen Lučić je rekao da umjetnost ne treba stvarati već tražiti te da je Šuran u tome zasigurno uspješan. Kako to u opuštenoj atmosferi male štalice u Šikutima inače biva, gosti i vjerni posjetitelji mogli su se okrijepiti domaćim vinom i mesom s roštilja. (Napisao i snimio B. VINCEK) 


Podijeli: Facebook Twiter