Koncert za obljetnicu studija klasične harmonike

Harmonikaški orkestar pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova (D. MEMEDOVIĆ)
Harmonikaški orkestar pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova (D. MEMEDOVIĆ)

U povodu dva desetljeća kontinuiranog djelovanja Studija klasične harmonike u Hrvatskoj, sinoć je u Domu hrvatskih branitelja u Puli održan prvi od tri koncerata naslovljenih "Vrijeme za pamćenje", a u organizaciji Odjela za glazbu pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Nastupili su učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule, Osnovne glazbene škole "Slavko Zlatić" pri Pučkom otvorenom učilištu Poreč te Osnovne glazbene škole Matka Brajša Rašana pri Pučkom otvorenom učilištu Labin.

Koncert je započeo nastupom uigranog i vrlo dobro pripremljenog Harmonikaškog orkestra pulske glazbene škole koji je izveo Williamsovu "Temu iz Schindlerove liste", a dirigentica je bila Tatjana Lajić.

Nakon toga nastupili su učenici iz porečke glazbene škole. Antonela Glavić izvela je Derbenkov "Ples gusaka", Lorenzo Palman Vlasov "My favourite cartoon film", Kiara Janko Bobićevu "Dječju suitu br. 4", Nola Radolović Derbenkov "Intermezzo", Karla Sorčić Šenderjov "Ruski ples", a Monika Popović "Suitu mjeseca Veljače" Đeni Dekleva Radaković. Njihovi mentori bili su Ana Šterpin Zagoranski, Anamarija Lovrečić, Tamara Ignjatović i Vilijana Šugar.

Potom su nastupili učenici pulske glazbene škole, i to Ivan Peruško s Onjeginovom "Malom romansom", Chiara Moscarda s Matanovićevim "Ki su dečki", Adriana Miletić izvela je Vlasov "Basso ostinato", Noel Dožić predstavio se sa Scarlattijevom "Sonatom u f-molu", a duo harmonika-gitara Ivan Žufić-Nino Atanasković s djelom "No mystery" Coree/Balyka. Mentori pulskih učenika bili su Orhida Antunović, Andrej Pezić i Volodimir Balyk.

Kao posljednji nastupili su labinski mladi glazbenici. Matea Hrelja odsvirala je Blinovu "Pjesmu" (mentorica Karmen Brajuha), a Luka Blažina (mentorica Đenana Levak) Verchurenovu "Style mussette".

Kraj je bio u znaku izvrsnog orkestra Osnovne glazbene škole Matka Brajše Rašana iz Labina koji je pod dirigentskom palicom Tomislava Novaka sigurno, uigrano i strastveno izveo Mascagnijev "Intermezzo", Shehuov "Aproksimato", "Billie Jean" Q. Jonesa i M. Jacksona i Greenbergov "Funky town".

Monografija i dvostruki CD

Na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile danas je predstavljena monografija "Vrijeme za pamćenje" o dva desetljeća Studija klasične harmonike u Hrvatskoj te dvostruki CD koji je objavljen tom prigodom.

Kako su rekli urednici Dražen Košmerl i Borut Zagoranski, knjiga donosi program obilježavanja godišnjice odsjeka, povijest, sadašnjost i budućnost Odsjeka za klasičnu harmoniku, podatke o nositeljima glavnog predmeta i vanjskim suradnicima, informacije o studijskom programu i tablični prikaz toga studija, kao i koncertnu, stvaralačku i znanstvenu djelatnost studija. Posebno je poglavlje posvećeno Akademskom harmonikaškom orkestru, potom međunarodnoj suradnji, a tu je i popis diplomiranih studenata, kao i odabrani novinski napisi i plakati. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter