Koncert za ljubitelje osamdesetih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa 052, uz podršku još sedam bendova proslavila je 25. rodendan u pulskom klubu Uljanik okupivši uglavnom stariju publiku. Negdje oko jedan sat iza ponoci najavio ih je Todor uz malu pomoc Bobe Nemeša. Todor je brat pjevaca grupe 052 Nenada Todorovica, a pjevao je na prvim koncertima 052 još 1986. Da ne bude greške, 25. rodendan ne znaci i toliko godina postojanja, jer je bend bio neaktivan 16 godina, do 2006.

Todor, Neno i ostatak benda sinoc su zajedno otpjevali "Djevojcice", a kroz refren su se prisjetili i "Patika", takoder Nenine pjesme. Od gostiju pridružili su im se Tea i Banila te Sandro Božic na klavijaturama.

Grupa 052 ponudila je vec uigran repertoar, pocevši od pjesme "052" koja se ocito nametnula kao njihova himna, a starijih stvari tu su bile i neizbježna "Lažni heroj", "Ne tuguj", njihov hit "Nek ti vrijeme ide" te "Brod" cija je izvedba oznacila vrhunac koncerta. To i ne cudi jer je, iskoristivši kratke pauze zbog problema s pojacalom, Neno polako pripremao publiku pjevajuci im refren ove pjesme, tako da kada su je konacno odsvirali, sve je ispalo savršeno - i njihova svirka i reakcija publike koje je moglo biti i više.





Atmosfera je bila dosta dobra iako je, nakon što su pulski rockeri završili sa službenim dijelom, publika u pocetku reagirala dosta suzdržano i nije se baš polomila da ih dozove na bis. Pomalo i na Neninu inicijativu publika diže glas i vice "'Ocemo još" te nakon kratkog pregovaranja s prvim redovima Neno objavljuje da ce još jednom izvesti "052".

Izveli su i stvari s novog, još neobjavljenog CD-a "Novi dan" koji do sinoc ipak nisu uspjeli dovršiti i podijeliti, pa osim naslovne tu su i "Ja nisam tvoj", "Nemoj stati" i druge. Najavivši novu pjesmu "Mašta" Neno je rekao da malo drukcija od starijih stvari. Pa, baš i nije. Stilski, i dalje je njihov zaštitni znak hard rock, odnosno adult oriented rock kakav se svirao osamdesetih u cemu su se najbolje našli i što zvuci sasvim solidno te im pjesme lako ulaze u uho, što se vidjelo kada su izveli nove pjesme.

Pokazali su da su svoj dosadašnji repertoar dobro uvježbali, starije stvari sada doista zvuce brže i jace nego na koncertima prije nekoliko godina, no od njih želimo još novih pjesama. Puno novih pjesama kojima ce privuci novu publiku, neovisno o tome koje generacije, jer bi se inace uskoro mogli poceti ponavljati. Uz Nenu bend cine i basist Denis Vitasovic, bubnjar Ivan Babic, te gitaristi Igor Valenik i Valter Ostovic.





Kao gosti nastupili su Antitodor, Sake, Messerschmitt, VIS The Thunderbirds, Double Dose, Monah i Fancy Filter koji su uletjeli umjesto najavljenog Dražena Buntica i njegovog benda. Dakle, ukupno osam pulskih bendova na bini Uljanika, neki naoružani obradama, neki vlastitim pjesmama.

Uz sastave koji su više-manje poznati s koncerata po pulskim klubovima i kaficima ugodno iznenadenje bili su Monah, bend koji je postojao otprilike istovremeno kada i 052, od sredine do kraja osamdesetih i ovo im je bilo prvo okupljanje nakon više od 20 godina. Htjeli su pokazati kako se sviralo osamdesetih što je publika prihvatila sve bolje reagiravši na svaku odsviranu pjesmu. Vrhunac polusatnog seta bile su, kako ih je nazvao pjevac Duško Vujat, njihove himne "Monah" i "Ivana".

Bio je to rodendanski maraton za one koji su se htjeli vratiti u osamdesete, a šestosatna svirka završila je u cetiri sata ujutro.


Podijeli: Facebook Twiter