Koncert u čast Dobrili i "Krasnoj zemlji"

Svi sudionici koncerta na kraju su zajedno otpjevali istarsku himnu 'Krasna zemljo, Istro mila'
Svi sudionici koncerta na kraju su zajedno otpjevali istarsku himnu 'Krasna zemljo, Istro mila'

Svečanim koncertom nazvanim "Slava tebi Pazin grade", prema stihu iz istarske himne, održanim sinoć u velikoj dvorani pazinskoga Spomen doma, eminentni istarski glazbenici obilježili su dvije značajne obljetnice iz istarske povijesti: dvjestotu obljetnicu rođenja istarskog biskupa i preporoditelj Jurja Dobrile, i stotu obljetnicu nastanka istarske himne "Krasna zemljo, Istro mila".

Voditeljica programa Amneris Ružić podsjetila je na povijest pjesme "Krasna zemljo, Istro mila", koja je prije stotinu godina na tekst Ivana Cukona koji je uglazbio Matko Brajša Rašan nastala kao himna Družbe sv. Ćirila i Metoda, udruge koja je u Istri gradila hrvatske škole, a 23. rujna 2002. godine ova je pjesma proglašena i himnom Istarske županije. "Krasnu zemlju" su zatim zajedno otpjevali zbor Roženice iz Pazina, zbor KUD-a "Matko Brajša Rašan" iz Pule i studentski zbor pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, pod ravnanjem Ines Kovačić Drndić.

Ravnatelj pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Josip Šiklić, podsjetio je na drugu obljetnicu koja se obilježava ovim svečanim koncertom, govoreći o životu, liku i djelu istarskog biskupa, prosvjetitelja i preporoditelja Jurja Dobrile. Glazbeni program nastavljen je u duhu tih istarskih preporodnih vremena: pulski sveučilišni zbor otpjevao je pod ravnanjem Đeni Dekleva Radaković "Himnu o biskupu Jurju Dobrili" Rašana i Kalca, te skladbu "Duhovni stih" Slavka Zlatića, a zatim su vokalne skupine pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile i Pazinskog kolegija klasične gimnazije pod ravnanjem Marice Ursić zajedno otpjevale Ronjgovljevu "Rodila loza".

Glazbeni program nastavljen je u ležernijem tonu, uz zvuke gospela i tradicijske primorske pjesme u izvođenju vokalnih skupina pazinskih srednjih škola, a dvije Rašanove skladbe potom je izveo zbor KUD-a "Matko Brajša Rašan" pod ravnanjem Tatjane Merkl. Poetski intermezzo ispunio je Daniel Načinović, a za njim je Bruno Krajcar nadahnutom izvedbom pokazao kako je uglazbio Balotin "Dragi kamen".

Završnica koncerta donijela je najprije izvedbu kantate "Slava Dobrili", koju je na tekst Antuna Kalca skladao Saša Šantel, a otpjevao ju je pazinski zbor Roženice pod ravnanjem Ines Kovačić Drndić i uz klavirsku pratnju Đeni Dekleva Radaković. Pjesmu koja se u Dobrilino vrijeme smatrala istarskom himnom a koju je također skladao Matko Brajša Rašan, "Predobri bože", otpjevale su također Roženice, a koncert je zaključen još jednom izvedbom "Krasne zemlje", ovaj put svih izvođača zajedno. (Davor ŠIŠOVIĆ; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter