Koncert sarajevske akademije u Domu branitelja


U organizaciji Odjela za glazbu pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile održan je koncert Ansambla Muzičke akademije u Sarajevu. Pred publikom koju su sačinjavali dobri poznavatelji glazbe, u Domu hrvatskih branitelja, nastupile su pijanistica Azra Medić, klarinetistica Azra Ramić, violončelistica Belma Alić, violinistica Džana Begović, flautistica Hanan Hadžajlić i udaraljkašica Sabina Šehović.

Sve su to mlade glazbenice, ali iza kojih su već brojne nagrade i priznanja, nastupi te usavršavanja. Neke od njih već rade kao asistentice na akademiji, ili pak predaju u glazbenim školama.

Predstavljeni je repertoar bio u znaku modernih, širokoj publici gotovo pa posve nepoznatih skladatelja, a izvedena su djela koja ovdašnja publika nema mogućnosti čuti.

Program je započeo "Sonatom za violončelo solo" Hyorgyja Ligetija (1923. - 2006.), vrlo zahtjevnom skladbom gdje najviše dolazi do izražaja tehnika, što je violončelistica Belma Alić izvrsno prikazala i izvela.

Simbioza lirskog i epskog, dura i mola bila je zorna u "Sekvenci I za solo flautu" Luciana Berija (1925. - 2003.), gdje je Hanan Hadžajlić uspješno balansirala između različitih glazbenih datosti koje ovo djelo zahtijeva.

Na trenutke vrlo apstraktno, gotovo pa eksperimentalno zvučalo je djelo "Assonance II za solo bas klarinet" Michaela Jarrella (1958.), što je Azra Ramić vrlo dobro predočila, uz sugestivan nastup. Na tragu eksperimentalnih nota bio je i nastup udaraljkašice Sabine Šehović s djelom "Rebonds b za multipercussion" Ianisa Xenakisa (1922. - 2001.).

Christophe Bertrand (1981. - 2010.) autor je "Viryje za flautu/piccolo, klarinet/bas klarinet, udaraljke i klavir, modernističkog djela, s posebnom zanimljivim akustičnim ugođajem.

Koncert je priveden kraju djelom "Derive za šest instrumenata" Pierrea Bouleza (1925.), gdje su se predstavile sve ove mlade glazbenice, pokazavši veliku uigranost i tehničku pripremljenost.

Sva ta djela nisu pripadala sferi klasične glazbe, kakvu običavamo čuti na tim koncertima, već su predstavila nešto posve novo, jedan sasvim drukčiji iskorak. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter