Koncert posvecen suživotu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pravoj božicnoj atmosferi protekao je nedjeljni koncert koji je organiziralo Slovensko kulturno društvo Istra u prelijepom i ispunjenom prostoru crkve Svetih srdaca. Povod nije bio samo Božic, nego i desetljece postojanja ovog društva koje je predstavilo svoje glazbene adute, a doveli su i prijatelje.

Pocelo je izvedbama s galerije te je prvo gregorijanski koral "Puer natus" izvela muška klapa Histri, dok su clanice ženske vokalne skupine Tilia s druge strane galerije otpjevale "Ura je polnoci".

Medu izvodacima koji su se predstavili u sat i pol dugom programu bio je i Peter Napret, "stari gost i prijatelj bez kojeg ovakav koncert ne bi mogao proci", kako ga je predstavila Jasmina Ilic-Drakovic, ujedno i tajnica SKD-a, koja i pjeva u Encijanu. Napret je pokazao kako lijepo zvuci citra koju on svira.

Još jednog gosta ljubav je u Pulu dovela cak iz Meksika. To je gitarist Alejandro Cordova koji je izveo skladbu "Campo" meksickog skladatelja Manuela Poncea.

Bilo je mjesta i za poeziju, pa je Zdenka Viškovic-Vukic recitirala svoju poznatu "Molitvu", Danica Kranjc za ovu vecer odabrala je "U zimski dan" Desanke Maksimovic, a Anamarija Grobiša poeziju u prozi nazvanu "Prihaja božicni vecer".

Kako je koncert odmicao, tako su i skladbe bivale nešto opuštenije. Mješoviti pjevacki zbor KUD-a Matko Brajša Rašan pod ravnanjem Tatjane Merkl izveo je dvije pjesme te je ozbiljnu atmosferu razbio veselom "Hajd na ples", a optimisticna "Tourdion" iz 15. stoljeca, koju je otpjevala vokalna grupa Encijan, natjerala je publiku na prvo pljeskanje u ritmu pjesme.

Publika je jednako raspoložena za sudjelovanje bila i dok je grupa pjevala "Aleluja" te "Jingle bells". Kraj je pripao mješovitom pjevackom zboru Encijan i "Tihoj noci" koju su izveli s upaljenim svijecama, dodatno pojacavši vec ionako izraženu blagdansku atmosferu koja se cijelo vrijeme osjecala u zraku.

Iako je taj završetak bio konac koji djelo krasi, kao najljepšu izvedbu veceri ipak cemo istaknuti pjesmu "Ave Maria", koju neki pripisuju talijanskom kasnorenesansnom kompozitoru Giuliju Cacciniju, dok drugi kao pravog autora navode suvremenog ruskog skladatelja Vladimira Vavilova.

Neovisno o tome, radi se o skladbi ispunjenoj mistikom i magijom, koja odiše nekom posebnom, ugodnom atmosferom koja se osjecala dok ju je izvodio Encijan, a ta se pjesma pokazala savršenom za izvodenje u ovakvom prostoru.

- Ovo je koncert posvecen skladnom suživotu koji postoji na ovim prostorima, kazala je na kraju predsjednica SKD-a Istra Klaudija Velimirovic te zahvalila i Arheološkom muzeju Istre koji im je ustupio prostor.

Zborom i vokalnim grupama društva dirigirala je Paola Stermotic, dok su kao dio instrumentalne pratnje nastupili pijanistica Tea Siladi, koja je samostalno odsvirala Bachovu "Ariju", violinist Silvano Kalagac, gitarist Alen Bellulo, trombonist Adi Koletnik i Franko Strmotic na bongosima.

Paola Stermotic je osmislila i scenografiju koncerta, a u realizaciji joj je pomogao Branko Velimirovic, koji se istaknuo kao vokalni solist za vrijeme izvedbe "Amazing grace".


Podijeli: Facebook Twiter