Koncert novosadskih studenata na pulskom sveučilištu

Radica Đedović i Filip Milosavljević
Radica Đedović i Filip Milosavljević

- Izvrsni su, tehnički savršeni, a tako mladi, bili su komentari publike sastavljene gotovo u cijelosti od dobrih poznavatelja klasične glazbe u petak navečer u svečanoj dvorani "Tone Peruško" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prilikom nastupa studenata Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. U organizaciji Odjela za glazbu pulskog sveučilišta nastupio je izvrstan duo i jedan isto tako izvrstan kvintet.

Duo u sastavu flautistica Radica Đedović i pijanist Filip Milosavljević ponudili su publici zanimljivo odabrani repertoar gdje je došla do izražaja uigranost, tehnička pripremljenost te osjećaj za bogati kontrapunkt koji nude odabrana djela.

"Sonata" Carla Philippa Emanuela Bacha bila je uvod u tu večer vrlo dobrog muziciranja, a uslijedila je Dutilleuxova "Sonatina" te potom Martinova "Balada". Osebujan i raskošan dijalog flaute i klavira dopao se publici koja je ispratila ovaj duo ovacijama.

Potom je kvintet u sastavu Igor Subotin, violina, Tanja Radulović, violina, Georg Šefer, viola, Irena Josifoska, violončelo i Ela Banković, klavir, nadahnuto, uigrano i vrlo strastveno izveo zahtjevan Schumannov "Klavirski kvintet u Es-duru". Posebno su bili nadahnuti prilikom izvedbe stavaka "Scherzo. Molto vivace" i "Allegro ma non troppo".

Ovo Schumannovo djelo traži maksimalnu predanost izvođača jer donosi različita glazbena tempa i dinamiku.

Izvođači, iako svi odreda vrlo mladi, imaju zavidan kurikulum te su osvojili brojne nagrade i priznanja. Njihova mentorica je prof. Timea Kalmar.

Odjel za glazbu pulskog sveučilišta ove će godine organizirati niz koncerata. (V. BEGIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter