Koncert kultnih Ministry ove srijede u Zagrebu

Tereza Ružić bila je zadužena za šminkanje glazbenika
Tereza Ružić bila je zadužena za šminkanje glazbenika

Svoj premijerni nastup u Hrvatskoj velikani industrial metala, čikaška grupa Ministry, održat će ove srijede, 7. lipnja. Koncert u organizaciji LAA Agency održat će se u zagrebačkoj Tvornici kulture, a početak koncerta je najavljen za 20 sati.

Grupa nastupa u Zagrebu u sklopu svoje velike europske turneje, a cijena ulaznica do 6. lipnja je 150 kuna, te na dan koncerta za ulaz će trebati izdvojiti 170 kuna. Ulaznice se u pretprodaji mogu kupiti u Zagrebu u Dirty old shopu (Tratinska 18) i Rockmarku (Berislavićeva 13), u Rijeci u Dallas Music Shopu (Splitska 2a), te na svim Eventimovim prodajnim mjestima i na www.eventim.hr.

Ovaj sastav osnovan je 1981. godine u Chicagu, te iako su u najranijoj fazi djelovali kao new wave synthpop bend čiji je debut «With Sympathy» čak ušao u gornji dom Billboardove ljestvice, oni s izdanjem «Twitch» iz 1986., te albumom «The Land Of Rape And Honey» su napravili zaokret ka moćnom industrial metal zvuku koji je njihov zaštitni znak.

Kultni album «Psalm 69: The Way To Succeed And The Way To Suck Eggs» donio im je 1992. godine proboj na svjetsko tržište. Ovaj album, koji je prodan u gotovo dva milijuna primjeraka, donosi i epohalni singl «Jesus Built My Hotrod», te se «Psalm 69» smatra najznačajnijim izdanjem industrial glazbe uopće. I upravo «Psalm» je otvorio Ministryju put ka mainstreamu, a i daljnjem formiranju ovog glazbenog pravca kojemu su se kasnije priklonili glazbenici poput Marilyn Mansona i Rammsteina.

Osnivač i glavni autor Ministryja jest karizmatični Al Jourgensen, te je on do danas jedini stalni član benda. Tijekom nekoliko desetljeća kroz grupu je prošlo dosta glazbenika, a kontroverzni 58-godišnji Uncle Al je više puta proglašavan bilo mrtvim ili nestalim, u klinikama za liječenje od ovisnosti proveo je dobar dio svoje bogate karijere, a početkom 2001. skoro mu je amputirana ruka zbog ugriza pauka. Ipak, Al je, uz krojenje kompletnog glazbenog žanra uspješno surađivao s mnogim glazbenicima, oformio još nekoliko uspješnih bendova (Revolting Cocks, Lard…), brojnim obradama pokazao širinu glazbenog znanja, a dobio je i nominaciju za Grammyja.

Nakon četverogodišnje pauze, Ministry su se ponovo okupili 2012. nakon čega su objavili svoj posljednji studijski album «From Beer To Eternity». Materijal posvećen preminulom gitaristi Mikeu Scacciju trebao je biti posljednji u karijeri ovih industrial divova, ali možda Al ponovo promijeni mišljenje. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter