Koncert HDGU-a: Suptilne note u blagdanskom ozračju

Elda Krajcar Percan
Elda Krajcar Percan

Pozitivne vibracije te predblagdansko raspoloženje obilježili su koncert članova Istarskog pododbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika koji je sinoć upriličen u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Gitarist Žarko Ignjatović vrlo je nadahnuto izveo "Tri minijature" Laure Mjeda Čuperjani, skladateljice koja predaje na Odjelu za glazbu pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, a nakon toga uslijedila je prigodna božićna skladba.

Nadahnut, strastven u interpretaciji impresionističkih nota najpoznatijeg skladatelja toga žanra - Claudea Debussyja, bio je vibrafonist Vedran Vojnić, koji je uz vrlo dobar scenski nastup očarao posjetitelje čuvenom "Claire de Lune". Suptilan zvuk vibrafona iz kojega je Vojnić izvukao svu raskoš koju taj instrument pruža.

Vojnić je potom izveo poletne Leharove tonove "Tri valcera" uz pratnju pijanistice Elde Krajcar Percan. Ovi glazbenici često nastupaju zajedno, pa je vidljiva i velika usklađenost i uigranost u izvedbi.

Potom je Krajcar Percan izvela Langeovu "Idilu", također prigodnu skladbu za predblagdansko ozračje.

"Koncert za dvije flaute u G-duru" Domenica Cimarose izvele su flautistice Samanta Stell i Nataša Dragun uz klavirsku pratnju Aleksandre Golojka.

Premda je Cimarosa bio upečatljiv prije svega stvarajući jedinstvene glazbene tipove, osobito na području vedrog glazbenog kazališta, i ovim je svojim djelom zadržao onu vedrinu koja obilježava cjelokupan njegov skladateljski opus.

Vladimir Mlinarić je studiozno, kao i uvijek, precizno, s odnjegovanim glazbenim stilom vrsnoga pijanista odsvirao Brahmsovu "Baladu", a koncert je priveden kraju nastupom Dua Nesactivm u sastavu Aleksandra Golojka i Jadranka Celić Bernaz, koji su četveroručno na klaviru izvele Piazzollina djela "Violentango", "Amelitango", "Novitango" i "Libertango".

Piazzolla je bio poznat prije svega kao veliki majstor kreiranja tanga i improvizacija na tu temu, što je kroz ova djela i više nego zorno.

Vrsni harmonikaš Ivan Šverko, iako najavljen, nije nastupio zbog problema s leđima.

Pokrovitelj koncerta bio je Grad Pula, organizatori Istarski pododbor Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula. (V. BEGIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter