Koncert harfistice Diane Grubišić Ćiković

Diana Grubišić Ćiković
Diana Grubišić Ćiković

Sutra u 11 sati u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Buje koncert će održati Diana Grubišić Ćiković, harfistica iz Rijeke. Riječ je o događaju u sklopu ciklusa edukativnih koncerata nazvanih Glazbeni poučak, koji se odvijaju jednom mjesečno, za vrijeme nastavne godine, u zimskim mjesecima. No, koncert je otvoren za javnost i na njega mogu doći svi zainteresirani, a ulaz je besplatan.

Osim klasične glazbe Grubišić Ćiković će odsvirati pjesmu Vangelisa, iz filma "Chariots of Fire", ali i poznatu skladbu "Mamma mia" grupe ABBA. Pjesme će izvesti koristeći dvije harfe, keltsku i koncertnu. Pored toga, kći Diane Grubišić Ćiković, harfistica Veronika Grubišić posjetiteljima na koncertu pokušat će odgovoriti kakva je uloga harfe u klasičnoj glazbi.

Diana Grubišić Ćiković od 2002., kao docentica, predaje harfu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Do sada je objavila solo CD "Harfosfera"te "Slow Motion" zajedno s flautisticom Tamarom Coha Mandić. Više od 20 godina bila je članicom Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a 22 godine predavala je harfu na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci.

Autorice projekta Glazbeni poučak su Aleksandra Golojka i Nataša Dragun, članice Istarskog pododbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Želja im je stvoriti kod mladih naviku i interes praćenja ozbiljnijih i nešto drukčijih vrsta glazbe te da je osjete uživo kao alternativa slušanju nosača zvuka na nastavi glazbenog u razredu.

Glazbeni poučak temelji se na stvaralaštvu domaćih kreativnih snaga, dosad se održavao u Rovinju, Pazinu, Vodnjanu i Medulinu i Puli. Već deset godina radi se sustavno na tome da se mladi naraštaji informiraju i upoznaju sa vrijednim glazbenim umjetnicima naše regije na tome kako slušati, pratiti i najvažnije kako razumjeti glazbu kao specifičnu komunikaciju. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter