Koncert Yellowjacketsa i Anat Cohen u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ciklus koncerata u sklopu rovinjskog 2. Avantgarde Jazz Festivala ovog vikenda predstavlja u hotelu Lone dvostruku poslasticu za ljubitelje jazza - u petak nastupa americki jazz fusion sastav Yellowjackets, a u subotu jedna od najboljih klarinetistica svijeta Anat Cohen u pratnji 3 Cohens Sexteta.

Oba koncerta pocinju u 21 sat, a ulaznice je moguce kupiti u Maistrinim hotelima Monte Mulini, Lone, Eden, Park i Adriatic te na prodajnim mjestima sustava Eventim i na internetskim stranicama Eventima.

U svojoj karijeri dugoj tri desetljeca Yellowjackets snimili su više od dvadeset albuma te je njihov rad ovjencan brojnim nagradama i priznanjima, medu kojima je i nekoliko Grammyja. Na rovinjskom koncertu promovirat ce svoj posljednji album "Timeline" koji je osvojio dvije nominacije za nagradu Grammy u kategorijama najboljeg instrumentalnog jazz albuma i najbolje jazz kompozicije.

Yellowjackets cine pijanist Russell Ferrante, saksofonist Bob Mintzer, bubnjar Will Kennedy i bas gitarist Felix Pastorius, sin legendarnog Jacoa Pastoriusa, koji se bendu pridružio pocetkom ove godine. Uz originalan zvuk utemeljen na akusticnim i elektricnim glazbalima te iznimnu glazbenu vještinu clanova sastava, njihova se glazba odlikuje izvrsnim improvizacijama, suvremenim ritmovima i lijepim melodijama te nadasve spontanošcu i produhovljenošcu.

Uvertiru u sutrašnji koncert Yellowjacketsa priredit ce domaci jazz virtuozi okupljeni u sastav Kristian Terzic Septet. Rijec je o jednom od najnagradivanijih domacih pijanista i klavijaturista, višestrukom dobitniku strucne nagrade Status Hrvatske glazbene unije za najinstrumentalista godine u kategoriji Kristianu Terzicu, koji je suradivao s brojnim glazbenicima poput Gibonnija, Massima Savica, Nine Badric, Tereze Kesovije, Tonyja Cetinskog i mnogih drugih.

U subotu u hotelu Lone nastupa jedna od najboljih klarinetistica svijeta Anat Cohen u pratnji 3 Cohens Sexteta. Osim što su nastupali na pozornicama diljem svijeta, sastav 3 Cohens je snimio i tri studijska albuma "One", "Braid" i "Family" te je višestruki dobitnik niza nagrada i priznanja - najstariji brat Yuval je dobitnik prestižne izraelske nagrade Landau, Anat je, uz brojne druge nagrade, ove godine proglašena najboljom klarinetisticom po izboru Downbeata i JazzTimesa, dok je Avishai, najmladi Cohen, 2011. ušao u finale nagrade po izboru kriticara DownBeata u kategoriji zvijezda u usponu. (T. TIDIC)


Podijeli: Facebook Twiter