Koncert ansambla Responsorium

Ansambl Responsorium oduševio publiku (M. GAVRAN)
Ansambl Responsorium oduševio publiku (M. GAVRAN)

Nakon međunarodnog festivala orguljske glazbe Organum Histriae u Umagu, poklonici tog i sličnog glazbenog izričaja doživjeli su sličnu ugodu na koncertu ansambla Responsorium.

Ugledni skup glazbenika uglavnom se specijalizirao za izvođenje vokalnih i instrumentalnih formi iz razdoblja renesanse i ranog baroka, a posebni je naglasak na očuvanju bogate hrvatske glazbene baštine. Nešto više otkriva nam jedan od uglednih članova ansambla i umjetnički ravnatelj Dana orgulja u Istri Mario Penzar. 

"U stalnoj potrazi za autentičnim zvucima izvornih glazbala ansambl nastoji iste pretvoriti u nezaboravne doživljaje kroz sve uspješnije projekte putem suvremenih integralnih praizvedbi kao što je zbirka "Ghirlanda odorifera" Gabriela Pulitija kojom smo stekli naklonost publike i kritike.

U suradnji s Arheološkim muzejom iz Zagreba 2010. pokrenuli smo koncertni ciklus Barokne ekstravagance - rana glazba u Arheološkom, koji tematizira glazbeni repertoar iz 17. stoljeća. Stoga ansambl svoju posvećenost glazbi dijeli s užitkom s vjernom publikom kroz koncertne nastupe na brojnim inozemnim i hrvatskim festivalima", kazao je Penzar. 

Osebujnim interpretacijama na umaškom koncertu ansambla Responsorium predstavili su se Tamara Franetović Felbinger (sopran), Ana Benić i Dani Bošnjak (blok flaute), Darko Solter (bas bariton), Istvan Kónya (chitarone), Augustin Mršić (viola da gamba) i Mario Penzar (čembalo) koje su prisutni za istinski glazbeni ugođaj nagrađivali gromoglasnim pljeskom. (M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter