Koncept je jednostavan: dajte nam klavir i mi ćemo svirati!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S pulskom pijanisticom, organizatoricom nekoliko festivala komorne glazbe Vesnom Ivanović Ocvirk razgovarali smo u povodu koncertnog ciklusa Fažanski sutoni koji počinje večeras u crkvi sv. Kuzme i Damjana.

- Predstavite nam ovogodišnji program Fažanskih sutona.

- Ovogodišnji, 11. po redu festival klasične glazbe Fažanski sutoni održavat će se u ritmu svakog drugog ponedjeljka kroz srpanj i kolovoz u crkvi sv. Kuzme i Damjana u Fažani, s početkom u 21.30 sati. Započinjemo večeras koncertom porečkog violiste Petra Njegovana, trenutno na školovanju u Ljubljani i pulskog pijanista Sandra Vešligaja. Zatim, 24. srpnja na rasporedu je koncert violinistice Natalije Čabrunić Pfeifer, rođene Puljanke koja živi i radi u Ljubljani i moje malenkosti. Prvi termin u kolovozu, 7. kolovoza rezerviran je za klavirski duo nekadašnjeg pulskog đaka Jakše Zlatara i ponovno moje malenkosti, a 21. kolovoza festival zatvara trio Teneda u sastavu Dubravka Horvat - sopran, Neva Begović - violončelo i Terezija Cukrov, porečka pijanistica nastanjena u Zagrebu. 

- Kako je krenula cijela priča o predstavljanju izvođača klasične glazbe u Fažani?

- Prije 11 godina, dok sam bila član tima za glazbu na 1. saboru kulture u Istri, upoznala sam gospođu Melitu Peroković, direktoricu fažanske Turističke zajednice, te je između nas započela suradnja. Naime, Fažana je uz njezine zamisli i viziju imala prerasti iz malog ribarskog mjesta u zanimljivo turističko utočište kakvo je danas. Jedna od kockica mozaika jesu koncerti klasične glazbe. Prije deset godina, 2007. godine je stoga priređeno prvo izdanje Fažanskih sutona u suradnji s tadašnjim župnikom vlč. Milanom Mužina, bez čije suradnje ne bismo uspjeli. Njegovi sljedbenici, a sada je to Ilija Jakovljević, u tome nas podržavaju.

- Koliko se koncept manifestacije promijenio kroz godine?

- Koncept je jednostavan; dajte nam klavir i mi ćemo svirati! Naime, TZ je opremio crkvu kvalitetnim pijaninom, a ideja vodilja Istarske glazbene scene mladih jest promocija glazbenih mladica i postoji u svakom koncertnom ciklusu kojega radimo. Stoga, uz već afirmirane pretežito domaće izvođače - jer što je ljepše nego turistima ponuditi domaći "proizvod" - publici se predstavljaju i najmlađi koji tek koračaju glazbenom scenom. Tako će se na prvom koncertu predstaviti dvanaestogodišnji Hugo Juraj Ocvirk kao pijanist i skladatelj, a na zadnjem mlada fažanska ambiciozna pijanistica Monika Štangl. Koncerti su nenametljivi, svojim programima i kvalitetom odabranih izvođača uklapaju se u meditativni prostor crkve. Namijenjeni su slučajnim prolaznicima fažanske rive, turistima iz obližnjeg kampa, a mnogobrojni su i moji sugrađani koji me cijelog proljeća pitaju - kad počinjemo?

- Kako birate izvođače za svaku pojedinu manifestaciju, budući da ih tijekom ljetnog razdoblja organizirate nekoliko?

- Tijekom ljetnih mjeseci dva su autorska projekta Istarske glazbene scene mladih, to su 11. po redu Fažanski sutoni i ove godine 8. po redu festival komorne glazbe Poluotok radosti, koji se održava u pulskim prostorima koje je Istarska glazbena scena mladih "otkrila", odnosno prva promovirala kao koncertne: to su podzemlje Arene - prostor izložbe vinogradarstva i maslinarstva, lapidarij Arheološkog muzeja Istre (trenutno u adaptaciji), a možda neki ne znaju da je prvi koncert klasične glazbe u Svetim Srcima održan 30. prosinca 2011., bilo je to sada već tradicionalno "Silvestrovo u Svetim srcima". Izbor izvođača? Poduži popis zainteresiranih za koncertiranje u svojem gradu, među svojom publikom, svake je godine preda mnom. 

- Budućnost Fažanskih sutona.

- Jednostavnost i skromnost čine savršeni sklad prirode koja je glazbi inspiracija. Otuda naziv festivala, otuda i volja da od 2002. godine kreiramo glazbenu scenu poluotoka. Zar mislite da ću odustati? (Razgovarala Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter