Koncentracija kreativne energije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javnim prezentacijama rezultata rada 20 kazališnih radionica okoncan je 7. ljetni kazališni kamp što ga u Pazinu vec sedam godina organizira Udruga za kreativno promicanje mladih Tirena iz Zagreba. U brojkama, ove je godine kamp izgledao ovako: trajao je deset dana, pohadala su ga 102 polaznika, koji su u 20 radionica pod paskom 13 voditelja svladavali razlicite teatarske vještine. Kao posebnu zanimljivost voditeljica Ines Škuflic Horvat istice da su gotovo polovicu broja polaznika cinili nastavnici, voditelji dramskih skupina u svojim školama, što je najbolji znak da je ovo ljetno pazinsko kazališno okupljanje prepoznato i kao edukacijski centar. Takoder, cetvrtina polaznika je dnevno dolazila na radionice iz raznih istarskih mjesta, a ostali su bili smješteni u domu Pazinskog kolegija. Tijekom trajanja kampa prikazane su i tri kazališne predstave, no najzanimljivije su bile prezentacije rezultata radionica u prostorima Kolegija.

Tako se primjerice lutkarska radionica pozabavila bunraki-lutkama odnosno animiranjem platna, a u radionici "Od ideje do kazališne predstave" razradena je prica predstave o životu tinejdžera s temom: kakvu si sve glupost spreman napraviti zbog ljubavi. U radionici fizickog teatra radilo se na razlicitim tehnikama pripreme glumca za predstavu, a u jako zanimljivoj radionici scenske borbe ucilo se kako odglumiti prizore tucnjave ili macevanja. U dramaturškoj se radionici radilo na adaptiranju proznih ili poetskih tekstova za scenu, a u posebnoj radionici za nastavnike ucilo se pisati igrokaze.



Radionica o dramskim tehnikama urodila je improviziranom predstavom, zapravo bajkom, kroz koju su isprobane razne tehnike scenskog pokreta, naracije, simuliranja kostima i scenografije, a sve je to oblikovano u šašavu pricu o naopakoj zemlji i njenoj princezi kojoj kao udvarac dolazi princ iz zemlje tikova. Radionica mjuzikla predstavila se posljednja i bilo ju je najzabavnije gledati: desetak songova iz poznatih mjuzikala, sa solistima i pratecim zborom, koreografijom, nekad cak i kostimima, bilo je toliko uvjerljivo izvedeno da su u raspravi nakon prezentacije mnogi izrazili divljenje kako su polaznici uspjeli sve tako dobro uvježbati u svega nekoliko dana.

- Nastojimo kroz rad u ovome kampu pokriti sve segmente kazališta i tako motivirati one koji ce se u svojim školama baviti kazalištem iducih godinu dana. Zato se ovdje radilo vrlo koncentrirano i s puno kreativne energije, neke su radionice održavale i do cetiri probe dnevno. Ovakav rad ne poznaje satnicu, potire dobne granice - i ucenici i nastavnici rade na zajednickim projektima, a moramo se pohvaliti, iako nam to uopce nije bila ni namjera ni cilj, da se svake godine otkako održavamo ovaj kamp po jedan ili dvoje naših polaznika uspijeva upisati na Akademiju, rezimira Škuflic Horvat.


Podijeli: Facebook Twiter