Koncem tjedna nova ciklona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malo koji dan prolazi a da ne slušamo o vremenskim neprilikama koje se dešavaju širom svijeta. Najcešce gledamo neugodne slike koje su zabilježene daleko od nas, no nažalost posljednjih su se dana neprilike s vremenom preselile k nama ili u naše susjedstvo.

Dugotrajna i jaka kiša još nas je jednom upozorila da s vremenom nema šale, neugodne se vremenske prilike mogu dogoditi i dogadaju se na bilo kojem mjestu i nitko u potpunosti nije od njih zašticen. Postoji opce i rašireno mišljenje da svega toga nekad nije bilo ili je bilo znatno manje, no takvo je mišljenje samo djelomicno tocno. Pracenjem vremena na podrucju Istre lako je naci puno slucajeva u bližoj i daljoj prošlosti u kojima su vremenske prilike bile isto toliko neugodne ili cak i neugodnije.

Dolaskom jeseni i jesenskih kiša daleko najvece opasnosti za citavu Istru prijete od jakih kiša i velikih poplava koje su moguce i dogadaju se gotovo na citavom poluotoku. Štete koje se gotovo svake godine bilježe ogromne su te nas primoravaju da se moramo na vrijeme pripremiti. Izjave da su nas obilne kiše još jednom iznenadile ne pomažu nikome, puno više treba uciniti na planiranju i izgradnji zaštite od velikih voda koje svake godine prijete ili se dogadaju na mnogim podrucjima širom Istre.

Nije potrebno ici u daleku prošlost i podsjetiti se nekoliko zaista katastrofalnih poplava koje su zabilježene širom Istre. Prije svega, potrebno je spomenuti veliku poplavu na podrucju Pazina i Buzeta koja se dogodila prije 17 godina, tocnije 21. i 22. listopada 1993. godine. Tom je prilikom u nešto više od 24 sata na širem podrucju sjeverne Istre palo preko 200 litara kiše po metru cetvornom poplavivši velika podrucja oko Pazina i Buzeta.

Pregledavanjem podataka teško je naci godinu u kojoj barem na nekom podrucju Istre nisu zabilježene obilne oborine i ozbiljne štete koje su pritom poplave prouzrocile. To se prije svega odnosi na podrucje Buzeta, Pazina i Raše te vodene tokove koji tim podrucjima prolaze.

Jake kiše pri kojima u kratko vrijeme padne izmedu 100 i 150 litara kiše po metru cetvornom relativno su cesta pojava, a sve takve ozbiljna su prijetnja da se ti vodeni tokovi preliju iz svojih korita. Slucajevi u kojima u kratkom vremenskom periodu padne iznad 200 litara po metru cetvornom nisu tako cesti. Ipak i to se dogada, barem jednom u desetak godina, što je sasvim dovoljno da se poduzme sve za zaštitu posebno ugroženih podrucja.

Osim vec spomenutih podrucja, svakako treba spomenuti grad Pulu i njenu širu okolicu, koja je cesto na putu kišnih oblaka, a poplavljena Pula posljednjih je godina vec uobicajena pojava. Za razliku od jesenskih poplava u unutrašnjosti Istre Pula cesto zna biti poplavljena i tijekom kratkih i jakih ljetnih pljuskova. Ustvari svaka jaka kiša ozbiljna je prijetnja za mnoga gradska podrucja.

Intenzivna izgradnja, zapuštanje ili zatvaranje odvodnih kanala te mnogi drugi zahvati na okolišu stalno povecavaju opasnost od poplava i na mjestima gdje ih ranije nikad nije bilo. Ukoliko se o tim stvarima u buducnosti bude više pazilo, jake kiše nece biti tako veliko "iznenadenje", a ovdašnje stanovništvo bit ce poštedeno velikih šteta i velikih problema.

Prije nekoliko dana, nažalost, sve se još jednom ponovilo, ovom prilikom stradalo je podrucje sjeverozapadne Istre. Još je jednom oko 200 litara kiše po metru cetvornom u tridesetak sati bilo i više nego dovoljno da se poplave velika podrucja Buja, Umaga i okolnih mjesta. Stradalo je tako još jedno veliko podrucje za koje je prevladavalo mišljenje da mu velike kiše ne mogu naštetiti.

Dolazak jeseni pocetak je kišne sezone, jake ce se kiše uskoro sa sjevernih podrucja Istre premjestiti na njena južna podrucja cime ce ponovno velike opasnosti od novih poplava prijetiti Puli i okolici.

Meteorolozi koriste razne pouzdane metode pri prognoziranju obilnih kiša. Kratkorocne prognoze vremena dovoljno su precizne i na vrijeme izdaju upozorenja od opasnosti koje nam prijete. Ukoliko se uz takva upozorenja dovoljno i na vrijeme zaštitimo, izbjeci cemo mnoge nevolje, a prije svega umanjiti ogromne štete koje nam u posljednje vrijeme nanose obilne oborine.

Prvi nalet obilnih jesenskih kiša trenutno je za nama, lijepo i ugodno vrijeme ne bi nas trebalo zavarati. Krajem tjedna ocekuje se nova ciklona, novo naoblacenje i nove jace kiše, no ipak ne toliko jake da bi se vec za sedam dana ponovile slike od proteklog vikenda. Dnevne ce prognoze iducih dana biti puno preciznije i svakako ce na vrijeme najaviti mogucu opasnost od obilnih kiša ili novih poplava.

Iducih ce mjeseci takvih najava biti dosta, jesenski su mjeseci posljednjih godina sve kišovitiji, opasnosti su sve vece i prijete na sve širem podrucju. U cetvrtak, 23. rujna, u jutarnjim satima i službeno pocinje ovogodišnja jesen. Prema vremenskoj slici i prvim obilnim kišama, jesen je pocela nekoliko dana ranije ili, tocnije, tijekom proteklog vikenda. Posljednjih su godina jeseni izrazito kišovite, a jesu li prve obilne kiše najava još jedne takve, vidjet ce se u iducem periodu.


Podijeli: Facebook Twiter