Koncem rujna idejno rješenje kapelice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina vec dulje vrijeme pokušava odrediti prostor na kojem bi se izgradila kapelica groblja Mutvoran, saznali smo od procelnika Zlatka Cetine. Žitelji Mutvorana ovih su se dana pitali što se to mjeri po centru sela, a Cetina nam je potvrdio da se radilo na posebnoj geodetskoj podlozi, odnosno da je snimljena citava placa te da bi arhitekt tijekom ovog mjeseca trebao zgotoviti idejno rješenje mutvoranske kapelice.

"Tom groblju gravitira više naselja. Problem je što je Mutvoran zašticena povijesna cjelina i gdje onda naci prostor za kapelicu. Postojala je jedna lokacija s jugoistocne strane groblja, medutim nismo se uspjeli dogovoriti s vlasnikom. Konzervatorima je prihvatljiva bila solucija da se kapelica izgradi uz sam zid groblja, kod ulaza", kazao je Cetina. Prema njegovim rijecima, ona ne bi bila orijentirana prema placi i ne bi opterecivala taj prostor.

"Napravljena je posebna geodetska podloga, sve je snimljeno i ceka se idejno rješenje. To ne znaci da je to konacno rješenje, ali je to pokušaj da se riješi problem kapelice", rekao je Cetina. Istaknuo je da je razina mutvoranskog groblja tek malo niža od zida koji ga okružuje i zbog toga se vide nadgrobni spomenici. No, veli, kada se izgradi kapelica i groblje hortikulturno uredi, poboljšat ce se izgled mutvoranske place.


Podijeli: Facebook Twiter