Koncem kolovoza padaju cijene turističkog smještaja

(Ilustracija Manuel ANGELINI)
(Ilustracija Manuel ANGELINI)

Već po običaju, nakon Velike Gospe u Istri cijene smještaja počinju padati. Već ovoga vikenda u hotelima i nekim apartmanskim naseljima snižene su za 15 pa sve do 20 posto, a u kampovima će parcele i mobilne kućice biti povoljnije od kraja sljedećeg tjedna.

Riječ je o prvom valu spuštanja cijena, koji se nastavlja tijekom čitavog rujna pa sve do sredine listopada, kada će se većina kampova i hotela zatvoriti. Slična je situacija i u privatnom smještaju, koji je većinom popunjen do sredine ili eventualno do kraja rujna.

Nižim se cijenama raduju turisti, zbog čega su neki od njih i promijenili termine svoga ljetovanja, poput primjerice Bavaraca. U sve većem broju taj trend slijede i Talijani, koji su prije dolazili u špici špice. Mnogi su turistički djelatnici primijetili da se zbog nižih cijena u zadnjih nekoliko godina špica sezone pomiče prema zadnjem tjednu u kolovozu i prvom tjednu u rujnu.

Cijene ipak nisu bile presudne turistima koji su ovaj tjedan boravili u Istri i koje smo "uhvatili" dok su se odjavljivali. Većina njih s ljetovanja nosi lijepe uspomene.

- Cijene usluga i smještaja su u Hrvatskoj u redu. Ne mogu reći da ste skupi, iako moram priznati da su kampovi malo skuplji od nekih sličnih u Sloveniji, kaže Talijan Stefano Pacciani koji je u Pulu doputovao kamperom iz Firence. Veli da je prvi put ovdje, a za Istru se odlučio jer je želio vidjeti što nudi. Pulsku turističku ponudu nije htio komentirati jer je, veli, vidio samo Arenu, ona rovinjska ga je pak oduševila.

- To je zbilja prekrasan grad. Ne mogu se sjetiti ičega što tamo nije bilo dobro. Osim toga, moram primijetiti da imate odličnu gastronomsku ponudu, tu nemam nikakvih primjedbi, ni na cijene ni na ponudu. Probao sam i vaša vina i dobra su. Iako možda po tom pitanju nisam mjerodavan jer ipak dolazim iz regije Chianti, koja je poznata po dobrim vinima. Jedine zamjerke odnose se na plaže. Nisam ljubitelj stjenovitih plaža, više volim one pješčane. Primijetio sam da, za razliku od Slovenije, nemate kamper-odmorišta, istaknuo je ovaj talijanski kampist.

Njemačko-talijanski par Stefan Kimmer i Paola Cantamesse prvi su put u Hrvatskoj i dva su tjedna ljetovali u Rovinju.

- Želimo se vratiti ovamo jer je vaša zemlja odlična. Došli smo na preporuku prijatelja i nismo pogriješili. Cijene nisu loše, iako moramo primijetiti da su one u kampovima poprilično visoke, komentiraju ovi turisti istarsku ponudu.

Claudiju Cristaniju iz Vicenze u Poreču je toliko lijepo da ondje ljetuje već devet godina.

- Nažalost, osjeti se kriza. Manje je ljudi. Nekad se nije moglo proći ni do parkirališta, prisjeća se ovaj talijanski turist.

Kako je nekad bilo u Istri ne zna Estonka Liina Pilv iz Tallinna, koja inače s obitelji ljetuje pod šatorom u Norveškoj ili Švedskoj

- Odlučili smo ove godine doći do Hrvatske i kao finalnu destinaciju odabrali smo Poreč. Nigdje nismo rezervirali smještaj. Odsjedali smo samo u kampovima i svugdje ostajali tek jednu noć. Ovdje smo ipak tri dana jer se želimo okupati i odmoriti. Sviđa nam jer je lijepo, prijateljski i toplo. Po cijenama ste slični drugim mjestima u kojima smo bili. Ako se ponovno odlučimo na ovakvo putovanje do Sredozemlja, vjerojatno ćemo opet doći, zaključuje ona. (Pišu Barbara BAN, Mihaela MEDIĆ i Marina DAMJAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter