Koncem godine starta makeover rovinjske ACI marine

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Početak uređenja i modernizacije ACI marine Rovinj započet će u prosincu, a tu nam je informaciju dala Gracia Krainer, ACI-jeva

direktorica korporativnih komunikacija i marketinga, dodavši i da će do tog datuma, upravo iz tehničkih i sigurnosnih razloga, kao i zbog potrebe izvođača za nesmetanim pristupom svim dijelovima marine, akvatorij biti u potpunosti oslobođen od plovila i pontonskih konstrukcija.

Naime, rovinjska ACI marina danas raspolaže s mogućnošću smještaja četiristotinjak plovila, odnosno na godišnjem ih se nalazi 320, dok je preostalih 80-ak mjesta rezervirano za tranzit. Na pitanje gdje i kad će novi dom pronaći luksuzne brodice, Gracia Krajner veli da će dotad svi gosti-korisnici ACI marine Rovinj imati mogućnost premještanja plovila u neku od ostalih ACI marina u okruženju, ili u neku drugu, udaljeniju marinu ukoliko za tim izraze želju.

Za sezonu 2018.

- Radovi na rekonstrukciji marine vršit će se u obuhvatu lukobrana marine, koji će se proširiti na šest metara, kompletnog obalnog zida te pontonske konstrukcije. Također, obuhvaćat će i radove na produbljivanju podmorja duž cijele duljine obale do dubine od 4,5 metra, objašnjava ACI-jeva direktorica korporativnih komunikacija i marketinga od koje doznajemo i da bi radovi trebali potrajati do početka sezone 2018. godine.

Podsjećamo, rekonstrukcija ACI marine zaseban je projekt investitora, tj. ACI-ja kojom bi se sa 400 mjesta marina "smanjila" na pola. Upravo, ta se "izgubljena" polovica ne odnosi na postojeće gabarite, već na broj plovila. Naime, nova i luksuzna ACI marina imat će manji broj godišnjih vezova i primat će plovila prosječne dužine od 17,2 metra. Uz to, luksuz i bogatstvo dodatnih sadržaja koje će marina dobiti trebalo bi joj osigurat i kategorizaciju pet sidara.

Luksuznija marina

Konkretno, njena će se ekskluzivnost, koju s obzirom na poziciju marine i zaslužuje, odnosit i na sređivanje tzv. zemljane infrastrukture koja bi trebala osigurati sav komfor nautičarima - od ugostiteljskih i uslužnih objekta (frizera, masera), preko trgovine hranom, nautičke opreme i servisa. A za sve to ostvariti investitor će osigurat i uložit 105 milijuna kuna, da bi na kraju dobila kategorizaciju pet sidara.

Inače, rekonstrukcijom ACI marine koja će se paralelno odvijati s rušenjem-gradnjom prvog susjeda hotela Park (i pripadajuće mu garaže i šetnice kao spoja dva nova skupocjena objekta), čitav će Rovinj dobiti i novu kompletno uređenu turističku zonu Monte Mulini, u kojoj će upravo ova rovinjska ACI-jeva marina, kao jedna od najuspješnijih u sustavu ACI marina u zemlji, zasigurno biti prva i vodeća perjanica nautičkog turizma u Hrvatskoj. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter