Koncaru zamracili najmanje 15 milijuna €

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danko Koncar, ulagac u istarske nekretnine, prevaren je, prema posljednjim podacima, za najmanje 15 milijuna eura u poslovima koje je vodio putem svoje tvrtke Kermas ulaganja d.o.o., na cijem je celu stajala Vinka Cetinski. Konacni bi iznos pronevjerenog novca mogao doseci i nekoliko desetaka milijuna eura.

Cetinski, koja je bila osoba od najveceg Koncarevog povjerenja, ovaj je novac, pronevjerila u suradnji s drugim Koncarevim poslovnim partnerom - poznatim istarskim trgovcem nekretnina Dragom Radolovicem - putem njegove tvrtke Istria Bavaria Agentur d.o.o., prema tvrdnjama koje su iznesene u kaznenim prijavama.

Poslovna suradnja izmedu Radolovica i Koncara zapocela je 2007. Radolovic je za Koncara u Istri, u dogovoru s Cetinski, trebao kupovati nekretnine i osnivati nove tvrtke u kojima su Koncarov Kermas i Radolovic trebali biti suvlasnici. Koncar je pri tome u principu trebao postajati vlasnikom 80 posto udjela u novoosnovanim tvrtkama te Radolovicu, prema nalogu Cetinski, isplatiti toliku protuvrijednost nabavne cijene kupljenih nekretnina. Medutim, Cetinski je, kako stoji u prijavama, u ime Koncara za udjele placala, u dogovoru s Radolovicem, daleko vece iznose od cijena po kojima su nekretnine kupljene.



Radolovic bi tako odredenu stanciju ili zemljište, kupio za, primjerice, 100 tisuca eura. No, pri unošenju u kapital tvrtke vrijednost zemljišta bila bi vec napuhana na 200 tisuca eura pa bi Koncar otkupljujuci 80 posto tvrtke platio 160 tisuca eura.

Kako se moglo dogoditi da Koncar tek nakon dvije i pol godine shvati da je desetke nekretnina preplatio za najmanje petnaestak milijuna eura, zasad je nejasno. No upuceni pojašnjavaju da je razlog u tome što je Koncar sav posao u Istri prepustio Vinki Cetinski, u koju je imao bezgranicno povjerenje.

Istarski poduzetnik Drago Radolovic iz Poreca poznat je kao vrlo iskusan gradevinar i osoba koja je u Istri kupila jako puno nekretnina, od kojih je mnoge vrhunski restaurirao.

- PU istarska krajem mjeseca rujna zaprimila je kaznenu prijavu zajednickog odvjetnickog ureda Goran Veljovic i drugi iz Pule protiv osoba navedenih u vašem upitu, te u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom provodi izvide, rekla nam je Nataša Rogic Jukopila iz PU istarske na upit je li zaprimljena prijava protiv Vinke Cetinski, Drage Radolovica i rovinjskog odvjetnika Željana Hrvatina, koji je navodno sastavljao kupoprodajne ugovore za nekretnine. (Marica KOŠTA)

"Dolaskom Danka Koncara obitelj Cetinski je u 700 dana napravila onoliko koliko druge obitelji ne mogu napraviti u sedam generacija. Posjeduju radiostanice, brodove, kuce u Radeticima, automobile i stanove u Zagrebu, što je izazvalo brojne zajedljive komentare. No, to nije moja stvar i ako to postane problem, onda ga trebaju rješavati Koncar, Cetinski i nadležna državna tijela", komentirao je saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin i zakljucio: "Da je Koncar poznavao sredinu i da nije toliko izbivao iz Hrvatske, ovo mu se sigurno ne bi dogodilo. Jasno je bilo da su sve te akvizicije precijenjene, ali to je stvar tržišnog ponašanja. Jedino što mogu reci je da su Koncara nasanjkali." (D. G.)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter