Koncarova su brda kupovana po ludim cijenama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog svoje atraktivnosti Rovinj je, uz Dubrovnik, jedna od najpoznatijih meka na tržištu nekretnina u Hrvatskoj. Novi luksuzni apartmani koji se grade kraj hotela Eden, nadomak Zlatnog rta i turisticke zone, i bez pogleda na more prodaju se za 4.500 eura po kvadratu.

Ipak, svi su poslovi s nekretninama trenutno u sjeni afere koja je pukla kupovanjem poljoprivrednih zemljišta za poduzetnika Danka Koncara.

Poznati i iskusni rovinjski agenti za nekretnine, koji su zbog kolegijalnosti htjeli ostati anonimni, kažu da je, kada je rijec o Koncaru, propuštena prilika koja se pruža jednom u generaciji. Rijec je, naime, o poslu vrijednom 110 milijuna eura, kojim su, da se radilo profesionalno, mogli biti zadovoljni ulagac, agenti i prodavatelji nekretnina.

Bacena ljaga na teško steceni ugled


Poznato je da se provizije u prodaji nekretnina krecu od tri do cetiri posto, pa su u ovom slucaju i agenti mogli dobro zaraditi. Buduci da su posao obavljali ljudi koji su se ponašali neprofesionalno, bacena je ljaga na cijelu struku i niz agenata koji godinama rade na tržištu nekretnina.

Rovinjski agenti ocekivali su da ce ova afera puknuti. Kažu da im je sve bili sumnjivo, od kupnje terena koji puno manje vrijede do projekata gradnje stancija na terenima gdje je to neostvarivo. Cinilo im se kao da netko pere novac. Cule su se verzije da se preko Koncara, koji je dugo poslovao u Rusiji, pere novac ruske mafije.



U svakom slucaju, afera je pukla, pa ce se sada saznati istina. Agenti kažu da je indikativno da Mirko Cetinski najavljuje tužbu svoje obitelji prema Koncaru pa bi u ovom slucaju moglo isplivati mnogo toga prljavog. Cudno im je, naime, bilo da je Koncar placao sve što je Vinka Cetinski sa svojim suradnicima uspjela otkupiti.

Na tri hektara moci ce se graditi?

Uvjet je uvijek bio da zemljište bude vece od tri hektara. Vjerojatno se igralo na kartu harmonizacije naših zakona prilikom ulaska u Europsku uniju. U EU-u se na zemljištu od tri hektara, naime, mogu graditi stambeni objekti, pa i vile. Tu je mogucnost iskoristio i talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je izgradio svoju vilu uz more na Siciliji, usred obalnog pojasa. Jesu li i rovinjski dileri nekretnina ukazivali Koncaru na takve mogucnosti i potom preprodaju novih kompleksa bogatim Europljanima?

Bilo kako bilo, nerealni projekt loše kopije popularnih posjeda u Toskani i u zaledu Azurne obale, koje posjecuju turisti, puknuo je kao mjehur sapunice. Koncar, slažu se naši sugovornici, nece moci naplatiti uloženo. Poljoprivredna zemljišta koja je kupovao oko Rovinja danas se mogu dobiti za euro, dva po kvadratu, a njegovi su kompanjoni vjerojatno vec "zamracili" svoju zaradu.

Profesionalci i neprofesionalci


Boris Sorga i Drago Radolovic su za rovinjske trgovce nekretninama neprofesionalni. U svakoj su se prilici hvalili, a posao karijere im je onaj s Koncarom, koji bi ih mogao stajati slobode. Žao im je mladoga Marina Sorge, koji je tak poceo raditi, zasnovao je obitelj i vec se našao u žrvnju afere kojoj se ne vidi kraja, a drugi su mu je zakuhali.

Posebno su im smiješna kupovanja brda s kojih se kasnije sjece zelenilo, uklanja kamenje i dovozi zemlja da bi se sadile masline i lavanda, koja u Dalmaciji raste u kamenjaru.

Na prilazima Rovinju toliko je napuštenih maslinika, a u trokutu izmedu Rovinja, Bala i Rovinjskog Sela toliko neobradene plodne zemlje da im je nejasno ulaganje u krcenje i dovoženje zemlje na brda koju potom ispiru jake kiše.

Kasna intervencija Odvjetništva

Uz to, takve su rabote poticane iz državnih fondova, što je posebna prica. Da bi se neko zemljište oplemenilo, valja s drugog uzeti zemlju, što nije prakticno. Istina, neki su brda kupovali po euro, pa nisu toliko trošili. Koncarova su brda, medutim, kupovana po sedam do 20 eura po kvadratu, što su i prije bile lude, a sada su nevjerojatne cijene.

Rovinjskim agentima za nekretnine cudno je što se Državno odvjetništvo tek sada ukljucilo kada je javna tajna bila da se izmedu prodavaca i kupaca rade dvojni ugovori. Na jednom su bile stvarne, na drugom fiktivne cijene, pa je time za porez na promet nekretnina oštecen državni proracun.

S obzirom na kolicine kupljenog zemljišta i broj vlasnika koji su u tome sudjelovali, ti ce se predmeti vjerojatno godinama istraživati, a potom još duže naplacivati šteta za investitora i državu. Kažu da Koncar može biti sretan što je angažirao odvjetnika Gorana Veljovica, ciji je ured specijaliziran za transakcije i ulaganja u poslovima s nekretninama pa ce znati kako naplatiti i vratiti barem dio štete.


Podijeli: Facebook Twiter