Koncar želi kupiti brodogradilišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poduzetnik Danko Koncar namjerava ulagati u hrvatska brodogradilišta. Potvrdila je to u cetvrtak u šturom priopcenju Ivana Nobilo Cetinski, glasnogovornica Koncarovog poduzeca u Hrvatskoj - Kermas ulaganja.

Ova tvrtka ima namjeru otkupiti dokumentaciju za pet brodogradilišta, razmotriti je te zatim odluciti za koje ili koja brodogradilišta ce dati ponudu. Natjecaj za prodaju dionica objavljen je 1. kolovoza i bit ce otvoren mjesec dana.

U priopcenju se tvrdi da bi svakako zadržali djelatnost. Ocituju se i prema smanjenju kapaciteta koje uvjetuje Europska komisija ma što to znacilo. Navode da bi "s obzirom na slobodne kapacitete u svakom brodogradilištu, razmotrili mogucnost komplementarne proizvodnje s ciljem stvaranja dodatne vrijednosti."

Po pitanju radnickih dionica odgovaraju da bez radnika ne vide mogucnost brzog restrukturiranja brodogradnje pa ih žele kao partnere u vlasnickoj strukturi. Podsjetimo da je u Uljaniku 25 posto dionica rezervirano za radnike.

Ako su tocni navodi objavljeni jucer u tisku, Danko Koncar prodao je rudnike kroma u Južnoafrickoj Republici i namjera mu je uci u konzorcij za kupnju Uljanika. Ideja o konzorciju lansirana je u javnost krajem lipnja posredstvom jednog tjednika.

Koncar je, izgleda, i favorit Vlade i potpredsjednika Damira Polanceca koji mu je pomogao i sazvao susret brodara, banaka i drugih hrvatskih tvrtki.

Podsjecamo da se putem natjecaja prodaje 59,25 posto kapitala Uljanika po pocetnoj cijeni od 397,5 milijuna kuna. Konzorcij, ako bude formiran, trebao bi se natjecati za kupnju tog paketa dionica. U Hrvatskoj su do sada bili poznati samo Koncar hladnjaci, hoce li biti i brodovi, znat ce se nakon zakljucenja natjecaja.

Ukoliko Koncarova ponuda ne bude prihvacena nakon prvog kruga, oni ce se, najavljuje se u tisku, kandidirati i u drugom krugu.


Podijeli: Facebook Twiter