Koncar vec platio 10 milijuna kn za istraživanja i ne odustaje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednje rješenje Konzervatorskog odjela u Puli kojim su lokaliteti projekta Brijuni rivijera Hidrobaza i Monumenti proglašeni kulturnim dobrom (na Sv. Katarini je to ucinjeno još u srpnju lani) uzdrmali su ne samo Istru, vec je taj problem odjeknuo i na razini države.

Investitor Danko Koncar i njegova tvrtka Kermas ulaganja s takvim su se problemom susreli vec ranije, kada je Koncar kupio atraktivno zemljište na Barbarigi i Dragoneri, gdje su pronadene anticke arheološke iskopine.

Konzervatori su Koncaru naložili niz potrebnih radnji koje je trebalo poduzeti u cilju istraživanja i ocuvanja tog arheološkog lokaliteta, za što je dosad potrošio oko 10 milijuna kuna.

- Na podrucju Barbarige i Dragonere radena su arheološka istraživanja za koja je Danko Koncar platio 10 milijuna kuna. Arheolozi su ondje oznacavali lokalitete i radili neke stvari koje spadaju u njihov djelokrug posla. Što su ustvari radili, nije nam poznato. Usto, dio su lokaliteta zaštitili, istice Koncarov pulski odvjetnik Goran Veljovic.

U dokumentaciji koju su konzervatori poslali investitoru piše da su od ukupne površine od 110 hektara, koliko posjeduje Koncar, arheolozi i konzervatori zaštitili 24 hektara.

Za taj je dio zatraženo proglašenje kulturnog dobra, što uvelike povecava investiciju. Veljovic kaže da, unatoc tome, Koncar nece odustati od projekta na Dragoneri i Barbarigi.

- Što se tice lokacija na Sv. Katarini i Monumentima, tvrtka Kermas Vod Cetiri predala je svu potrebnu dokumentaciju i ponudila svoj projekt. Od toga ne odustajemo i sve što smo u našoj ponudi obecali, to cemo uciniti. Mislim da postoji dobra volja da se stvari dovedu u red i na tome cemo zasigurno raditi.

Ako Grad Pula izmijeni GUP, Koncarova investicija raste i zasigurno ce se izgraditi svi oni prateci objekti kao što je olimpijski bazen i drugi popratni sadržaji, poput sportova na vodi. Takoder, cijelo to podrucje ce se otvoriti gradanima Pule koji ce te sadržaje moci koristiti tijekom cijele godine, istaknuo je Veljovic.


Podijeli: Facebook Twiter