Končar prodao Porto Mariccio Rusu

Porto Mariccio (M. MIJOŠEK)
Porto Mariccio (M. MIJOŠEK)

Danko Končar, jedan od najbogatijih Hrvata koji je zadnjih godina pokazao veliki interes za ulaganja u Istru, prodao je jednu od svoje dvije tvrtke registrirane za poslovanje na području Porto Mariccia Rusu Leonidu Rogotovskom iz Sankt-Petersburga.

Dok se Končar u ovom trenutku nalazi u Kini, njegov istarski odvjetnik Goran Veljović danas nam nije želio ništa reći o ovoj transakciji, pojasnivši da za to nema mandat. No, uvidom u sudski registar vidljivo je da je Končar jednu od svojih dviju tvrtki, koje je svojedobno kupio od Hypo banke, prodao Rusu još 18. rujna ove godine. Riječ je o tvrtki Kermas Vod dva d.o.o., nekadašnjem Porto Mariccio Marina za nautički turizam. Tvrtka Kermas Vod tri d.o.o., nekadašnji Porto Mariccio Golf za šport i turizam, još je u Končarovu vlasništvu. Rogotovski je pak svoju novu tvrtku registrirao putem tvrtke R.L.VINA sa sjedištem u Brtonigli, na istoj adresi gdje se nalazi i Končarov vinski podrum Capo.

Iako je, podsjetimo, u uvali Porto Mariccio predviđena marina s 350 vezova te 3.600 postelja u turističkim objektima, projekt već godinama stoji i ne zna se što će biti s njime. I sam je vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović nedavno na pitanje hoće li Danko Končar krenuti s izgradnjom golf igrališta s prvim danima rujna, kao što je navodno najavio, odgovorio: "Živi bili pa vidjeli!". Sinoć nam je pak rekao da je iznenađen ovom transakcijom, posebno stoga jer je s Končarom i njegovim ljudima kontaktirao nakon što je došlo do promjene vlasništva, a da mu nitko od njih ništa o tome tada nije rekao.

S druge strane, upravo je Danko Končar u kolovoškom  razgovoru za naše novine optužio pulske konzervatore da mu onemogućuju stavljanje u funkciju projekata Porto Mariccio te Dragonera i Sv. Katarina-monumenti. "Talac sam konzervatora, koji ne žele da realiziram investicije", kazao je tada. "Moje poduzeće, koje ima u vlasništvu zemljište u Portu Maricciu pokraj Barbarige, uložilo je 10 milijuna kuna u arheološka istraživanja u tom kraju... Mi smo s konzervatorima našli zajednički jezik da se to proglasi kulturnim dobrom i da se ta lokacija pretvori u arheološki park. Nažalost, vrijeme prolazi, a nešto što se može napraviti u roku od 12 sati nije napravljeno u dvije-tri godine."

Pretragom na internetu o novom vlasniku nismo našli puno podataka, tek da je rođen 1953. i da je bivši direktor londonske tvrtke Chrome Chemical Limited, u kojoj je istu funkciju obnašao i Danko Končar. Leonid Rogotovski se spominje i kao direktor panamske tvrtke Zumaya Enterproses. (V. KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter