Koncar otplatio zemljište u Barbarigi i Dragoneri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije nekoliko dana Danko Koncar je otplatio posljednji obrok Hypo banci te postao jedini vlasnik tvrtki koje posjeduju velike zemljišne površine na podrucju Barbarige i Dragonere. Posljednja transakcija teška je 25 milijuna eura, a ranije je Koncar isplatio banci 51 milijun. Za ukupno 76 milijuna eura dobio je tvrtke Darija te Porto Mariccio golf i marina. U meduvremenu ih je preimenovao u Kermas Istra, odnosno u Kermas vod tri i Kermas vod cetiri.

Rijec je o tvrtkama koje imaju upisan ukupni kapital od 26,3 milijuna kuna. U upravama te tri tvrtke su Danko Koncar (predsjednik), njegov sin Nenad, supruga Jelena Manojlovic te Lorena Prebanda, koja je s Goranom Veljovicem angažirana u vodenju Koncarovih poslova u Istri.

Podsjecamo da je s bankom posao sklopio u lipnju 2010. Tada nam je dao ekskluzivnu informaciju da je platio 51 milijun eura, cime je otplatio potraživanja koja banka ima prema dvije švicarske tvrtke koje su vlasnice 74 posto Darije i Porto Mariccia. Ostalih 26 posto u vlasništvu je Hypo banke i taj je udio banka u meduvremenu prodala Koncaru te ga oslobodila hipoteke na tom zemljištu nakon što je otplatio dug dviju tvrtki prema banci. Koncar je tom kupnjom postao vlasnik tvrtki koje posjeduju 1,1 milijun cetvornih metara zemljišta smještenog izmedu Peroja i Barbarige. Dakako, pomorsko dobro je u vlasništvu države. Podijelimo li placenih 76 milijuna s kupljenom površinom, proizlazi da je platio 69 eura za cetvorni metar.

Koncar je ranije najavio da ce na brijunskom priobalju, jednoj od najatraktivnijih istarskih lokacija, realizirati ranije zapocete projekte, odnosno izgraditi hotele, turisticka naselja, golf igralište i vježbališta te marinu. Prije njegovog dolaska baratalo se vrijednošcu investicije od 500 milijuna eura, a Koncar je izjavio da ostaje pri toj brojci. Zimus su mediji pisali da ce vile u Dragoneri dizajnirati tim arhitekata povezan s Bradom Pittom, a Rade Šerbedžija je izjavio da Pitt i njegova zarucnica Angelina Jolie tu žele kupiti jednu vilu.

Tijekom lipnja izašle su na vidjelo nesuglasice s vodnjanskim gradonacelnikom Klaudiom Vitasovicem. On je rekao da više nece tolerirati odgadanje nakon što je Koncar izjavio da ce gradnja turistickih resorta na podrucju Dragonere i Barbarige poceti kada i na Monumentima i Sv. Katarini, gdje je tek nedavno dobio koncesiju. (Paulo GREGOROVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter