Končar: Nadamo se da će radovi započeti 2017. godine

Projektom se planira izgradnja nautičke luke (N. LAZAREVIĆ)
Projektom se planira izgradnja nautičke luke (N. LAZAREVIĆ)

Na sjednici tehničke Vlade, prije desetak dana, donesena je odluka o produljenju roka sa šest na osam godina tvrtki "Kermas Istra", poduzetnika Danka Končara, za dostavu uporabne dozvole za projekt na lokaciji Sveta Katarina - Monumenti u Puli. Naime, riječ je o investiciji koja je sastavni dio projekta Brijuni Riviera za što bi do početka svibnja iduće godine trebao biti zaključen ugovor o koncesiji. Sada se rok za dostavu uporabne dozvole za taj projekt odlukom tehničke Vlade produžava za dvije godine, a rok za zaključenje ugovora o koncesiji bio bi najkasnije do 1. svibnja 2017. godine.

Kulturno dobro

Produljenje je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković pojasnio činjenicom da je tek nakon raspisa javnog prikupljanja ponuda i odabira investitora cjelokupno područje obuhvaćeno projektom Brijuni Rivijera proglašeno kulturnim dobrom čime su za investitora stvorene dodatne neplanirane obveze. Stoga je tek tada bilo moguće predvidjeti rok za dovršetak građenja i okvirni rok dobivanja uporabne dozvole.

Odlukom se precizira i obveza Kermas Istre da najkasnije do 15. travnja 2017. dostavi garanciju banke radi dobrog izvršenja posla u korist države na iznos od 15,8 milijuna kuna, odnosno 7 posto ukupne investicije koja iznosi 226,2 milijuna kuna.

Što konkretno nova odluka Vlade znači za cijeli projekt koji se planira na lokacijama Katarina-Monumenti pitali smo investitora Danka Končara.

- Produljenje roka znači uopće mogućnost realizacije projekta. Naime, privođenje namjeni cijelog područja nakon utvrđivanja statusa kulturnog dobra, se temelji na rekonstrukciji i preuređenju postojećih zgrada i vanjskog prostora sukladno glavnim projektima izrađenim u skladu s konzervatorskim elaboratima koji su prethodno dobili pozitivno mišljenje nadležnog konzervatorskog odjela. Rješenja iz konzervatorskih elaborata su kud i kamo zahtjevnija i za realizaciju istih je potrebno više vremena. Samo izvođenje radova, treba se izvoditi uz kontinuirani nadzor nadležnih arheologa i konzervatora. Osim navedenog, za početak izgradnje potrebno je osigurati komunalnu i javnu priključnu infrastrukturu, te provesti formiranje građevnih čestica za što također je potrebno dodatno vrijeme, pojašnjava Končar.

Potvrdio je da je ovakvom odlukom Vlade zadovoljan, rekavši da su dokazali svim institucijama da od samog začetka kontinuirano imaju proaktivan odnos prema projektu bez obzira na sve prepreke na koje nailaze, misleći pritom na naknadnu zaštitu i sve što takvu promjenu statusa područja prati, zatim nedostatnu infrastrukturu, gruntovno i katastarsko utvrđivanje postojećeg stanja i međusobnog usklađenja. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter