Koncar je ugovarao poslove kao i ja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istražni sudac Županijskog suda u Puli Svetislav Vujic u srijedu je ponovno saslušao Vinku Cetinski, Rominu Hrvatin te Marina i Borisa Sorgu, koji su od prošle subote zadržani u Istražnom centru, a odluku o zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva za provodenjem istrage i odredivanjem pritvora donijet ce tijekom cetvrtka.

Državno odvjetništvo uputilo je u ponedjeljak sudu istražni zahtjev kojim traži provodenje istrage nad Vinkom Cetinski (64) zbog sumnje da je kao direktorica Kermas ulaganja pocinila dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, nad Marinom Sorgom (27), Rominom Hrvatin (39), Željanom Hrvatinom (42) i Borisom Sorgom (50) zbog jednog kaznenog djela poticanja na zloporabu položaja i ovlasti te Željkom Bilicem (35) i Gordanom Dobrovicem (51), koji su jedini na slobodi, zbog sumnje da su pocinili jedno kazneno djelo pomaganja u zloporabi položaja i ovlasti.

Pritvor za petorku


Za sve, osim Bilica i Dobrovica, Državno je odvjetništvo predložilo odredivanje pritvora. Buduci da bi u ponedjeljak Vinki Cetinski, Marinu Sorgi i Romini Hrvatin bio istekao 48-satni rok za zadržavanje u Istražnom centru, istražni sudac im je zbog vrlo opsežnog spisa produljio zadržavanje na dodatna 72 sata, rok koji istjece u cetvrtak u 12 sati. Odvjetniku Željanu Hrvatinu istražni je sudac odredio jednomjesecni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke premda je Državno odvjetništvo tražilo da mu se pritvor odredi i zbog opasnosti od bijega te opasnosti da bi mogao utjecati na suokrivljenike, odnosno svjedoke.

Od branitelja Vinke Cetinski, rijeckog odvjetnika Ljubiše Drageljevica, doznajemo da je Vinka Cetinski nakon subotnjih cetiri sata iznošenja obrane u srijedu još tri sata pojašnjavala detalje istražnom sucu. Ona je, navodno, ponovila da ništa nelegalno nije napravila, da ni jedna kupnja nije obavljena bez Koncareva odobrenja, da je sva placanja vodila njegova sestra, takoder clan Uprave. Tvrdi i da nema nikakve štete i da su Koncareve price netocne. Navodno je istaknula da je Koncar sam ugovarao poslove, isto kao i ona, pa bi i po tom kriteriju i on trebao biti odgovoran.

- Znate da ne mogu iznositi detalje, ali referirali smo se na sve što joj se imputira te je dokazivala neosnovanost optužbi. Postupala je jednako kao i Danko Koncar u drugim poslovima i uz njegovu suglasnost, kratko je kazao Drageljevic.

Makinacijama do 26 milijuna kuna?


Neslužbeno doznajemo da su ostali osumnjicenici, koji su u srijedu dovedeni na ponovno saslušavanje istražnom sucu, vrlo kratko iskazivali, ostajuci pri obrani koju su iznijeli još u subotu, odnosno nedjelju, prije istražnog zahtjeva. Istraga se odvija u tajnosti i službeno su poznate samo osnovne konture optužbi. Prema onome što se zakljucuje iz tih podataka i saznaje iz neslužbenih krugova, proizlazi da se Vinku Cetinski kao clanicu Uprave u Koncarevoj tvrtki te suvlasnike tvrtke za nekretnine Marina Sorgu i Rominu Hrvatin tereti da su si nelegalnim dogovorima i muckama na kupoprodaji Stancije Santolina i Hacijende Baldaši priskrbili 26 milijuna kuna. Sumnja se da su Marin Sorgo i Romina Hrvatin, kao vlasnici tih nekretnina, dogovorili prodaju po znatno vecim cijenama, a Cetinski je to prihvatila da bi se svi dokopali milijuna.

Tužitelji tvrde da su tako nelegalno stecenu imovinu dijelili, a osumnjicenici tvrde da ništa od toga nije tocno navodeci da je rijec o nerazumijevanju trgovackih društava i njihovog nacina poslovanja. Marin Sorgo i Romina Hrvatin tvrde da su kupili te nekretnine i od njih stvorili tvrtke, koje su oplemenili i onda ih prodali Koncarevim tvrtkama. Smatraju da je po svakoj ekonomskoj logici jasno da se nekretnina ne prodaje za onoliko za koliko su je oni kupili, vec za vecu cijenu da bi oni ostvarili profit. Bilo kakve mutne dogovore osporava i Vinka Cetinski te kaže da je savjesno radila svoj posao. (Marica KOŠTA, Ico MIKULICIC/Novi list)


Dobrovic i Bilic priznali lažne ugovore

U drugoj tocki istražnog zahtjeva navodi se da su tajnim dogovorima Vinka Cetinski, Željan Hrvatin i Boris Sorgo u dogovoru s Gordanom Dobrovicem te Željkom Bilicem, koji su zastupali prodavatelje nekretnina, na štetu Koncara "zamracili" devet milijuna kuna.
Iz neslužbenih izvora saznajemo da su Dobrovic i Bilic priznali da su s prodavateljima nekretnina koje su zastupali dogovorili prodaju zemljišta za tri eura po kvadratu, a u ugovor upisali da su platili šest eura. U dogovoru s odvjetnikom Hrvatinom i suvlasnikom u agenciji Borisom Sorgom, koji su bili u vezi s Vinkom Cetinski, prodavateljima je potom isplacena polovica stvarnog iznosa, a ostatak su nosili Sorgu i Željanu Hrvatinu, koji su podijelili drugu polovicu.
Osim Dobrovica i Bilica, svi suosumnjicenici tvrde da je to laž. Vinka Cetinski cak tvrdi da nije ni poznavala niti susretala Dobrovica i Bilica. Hrvatin i Sorgo poricu da su dobili ikakav novac, a kamoli da je preko njih u tim muckama "zamraceno" devet milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter