Končar: Ja nisam problem, već rješenje

Danko Končar na Monumentima, u pozadini je otok Sv. Katarina (N. LAZAREVIĆ)
Danko Končar na Monumentima, u pozadini je otok Sv. Katarina (N. LAZAREVIĆ)

Nakon što je prošlog tjedna pulski gradonačelnik Boris Miletić u razgovoru za naš list otkrio da je država aktivirala naplatu garancije od investitora te da slijedi raspisivanje novog natječaja za projekt Sv. Katarina-Monumenti tražili smo od nadležnog ministarstva i investitora Danka Končara pojašnjenje.

Podsjećamo da je tim projektom planirana izgradnja nautičke luke sa 400 vezova u moru, 500 na kopnu, dok drugu zonu obuhvaća kamenolom na Monumentima na kojem se namjerava izgraditi nautička luka sa 150 vezova i luka suhog veza sa 665 vezova. Treća zona je turistički kompleks gdje se namjeravaju rekonstruirati postojeći objekti i izgraditi visokorangirani hotel s maksimalno 200 postelja.

Nema garancije

Ovog tjedna nam je David Radas, iz kabineta ministra u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture odgovorio da je razlog raskida bilo to što im investitor nije dostavio bankovnu garanciju. Pojasnio je da im je trebao osigurati garanciju u vrijednosti sedam posto ukupne investicije te da su stoga aktivirali bankovnu garanciju u vrijednosti jedan posto ukupne investicije koju im je ulagač predao na račun potvrde ozbiljnosti ponude.

S druge strane, Danko Končar nam je u nekoliko navrata ponovio da on nije problem, već rješenje. Pojasnio je kako Vlada s njime nije raskinula ugovor, jer ga nije ni potpisala, te da po njemu nije došlo do raskida suradnje. Objašnjava da im nije dostavio garanciju od sedam posto investicije jer je čekao da Vlada prihvati njegov zahtjev da umjesto dvije godine, investiciju realizira u četiri godine.

- Situacija, kao i inače sve što se tiče velikih projekata u Hrvatskoj, nije niti malo jednostavna te ima više segmenata koji od nadležnih institucija nisu međusobno iskordinirani. Kada je odlučeno da moja tvrtka Kermas Istra kreće u projekt - išli smo pod pretpostavkom da je dokumentacija kompletna, a mi preuzimamo obvezu pribaviti lokacijsku dozvolu do travnja 2015. godine. No, što se potom događa? Šest mjeseci od provedenog natječaja i dodjele koncesije tijelo Vlade, Ministarstvo kulture, točnije Uprava za zaštitu kulturne baštine izdaje dva rješenja kojima se utvrđuje svojstvo kulturnog dobra za područje upravo tog bivšeg vojnog kompleksa Monumenti čime su kompletno izmijenjeni uvjeti natječaja. Time se dovode u pitanje sva do tada utvrđena rješenja, rokovi izgradnje i vrijednost investicije.

Uostalom, kako si netko u investiciji vrijednoj 226 milijuna kuna može priuštiti da se ponaša tako nonšalantno, mijenja zadane okvire i investitora dovodi u situaciju u kojoj je i malom djetetu jasno da je gotovo pa nemoguće ispoštovati nove zadane uvjete, s obzirom na prije važeće koje smo bespogovorno prihvatili. Ne želim se posebno osvrtati na donošenje potrebnih akata od strane institucija lokalne samouprave, velikih problema s netočnošću dostavljenih podataka… Da smo imali situaciju, kada smo prihvaćali sve uvjete iz natječaja, da su sve odluke već bile donesene, prostorni planovi, konzervatori, podaci dubine mora, riješen katastar… uspjeli bi ispoštovati sve bez ikakvih problema. Nova milijunska investicija bi se realizirala bez ikakvih poteškoća, a Pula bi iznova procvjetala… Sada, četiri godine nakon što je odabrana naša ponuda još nije gotov niti posao konzervatora, a i neće biti, kako se čini, gotov tako brzo. Stoga sam od Vlade, prije više od mjesec dana, tražio produljenje roka za izgradnju do 2020. umjesto do 2018. koliko smo dogovorili lani, iznio nam je Končar ponovivši da je njegova obveza osiguravanja lokacijske dozvole izvršena, ali da je i iz tog dokumenta proizlaze one obveze koje u biti zaustavljaju cijeli projekt. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter