Končar i Vlada raskinuli suradnju za Sv. Katarinu i Monumente?

Sveta Katarina Monumenti (Milivoj MIJOŠEK)
Sveta Katarina Monumenti (Milivoj MIJOŠEK)

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture neslužbeno nam je potvrđeno da je raskinuta suradnje s Dankom Končarom na projektu nautičko-turističkog kompleksa Sv. Katarine-Monumenti a kao razlog se navodi to što Končar nije obavio potrebne predradnje u zadanim rokovima. Iako smo od tog ministarstva tražili i službeni odgovor po tom pitanju nismo ga dobili do zaključenja teksta. Nikakav odgovor nismo dobili niti od Danka Končara. Njemu smo se obratili nakon što je pulski gradonačelnik Boris Miletić u razgovoru za naš list otkrio da je država aktivirala naplatu garancije od investitora vrijedne 4,2 milijuna kuna te da slijedi raspisivanje novog natječaja. Miletić je ujedno komentirao da je dio krivice zasigurno na investitoru, ali velik dio krivice pada i na leđa Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, koji je ubrzo nakon provedenog međunarodnog natječaja za čitavo područje utvrdio svojstvo kulturnog dobra.

Istekao rok

Inače, 11. travnja 2016. istekao je rok koji prije godinu dana Milanovićeva Vlada dala Končaru da prikupi svu potrebnu dokumentaciju. Tog 11. travnja Končar nam je izjavio kako je ispoštovao odluku Vlade, ali da nije u mogućnosti ispuniti obvezu da za izgradnju u zadanom roku zbog odluke konzervatora da će za svaku zgradu i svaki detalj napraviti konzervatorski elaborat. Tada je napomenuo kako nema razloga da mu Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ne produži rok za gradnju s dvije na četiri godine jer on kao investitori nije ni najmanje kriv što će zbog odluke konzervatora doći do tog produljenja roka.

Tada su nam iz Ministarstva turizma odgovorili da su u tijeku međuresorne konzultacije na kojima se razmatra nastalo stanje, kako bi se omogućila realizacija projekta, odnosno potpis ugovora za objekte koji se nalaze izvan granice pomorskog dobra, za kojeg je investitor već dobio koncesiju.

"Nakon međuresornog usuglašavanja potrebno je potom sve usuglasiti i s investitorom", zaključili su tada iz Ministarstva turizma. No očito je da se to nije dogodilo i da se Vlada nije usuglasila s investitorom. Lorella Limoncin Toth, pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli tada nam je odgovorila da su u tijeku izrade konzervatorskih elaborata za obnovu pojedinih zgrada kao uvjet za dostavljanje glavnih projekata.

Još vremena

"Od pobjede na natječaju, ostvarene prije četiri godine, do realizacije projekta bit će potrebno još četiri godine", zbrajao nam je nedavno Končar. Sada je očito da novog ulagača (možda se i Končar ponovno nude natjecao) čeka višegodišnja borba s administracijom radi dobivanja svih potrebnih suglasnosti, a potom još nekoliko godina izgradnje nautičke luke sa 400 vezova u moru, 500 na kopnu, dok drugu zonu obuhvaća kamenolom na Monumentima na kojem se namjerava izgraditi nautička luka sa 150 vezova i luka suhog veza sa 665 vezova. Treća zona je turistički kompleks gdje se namjeravaju rekonstruirati postojeći objekti i izgraditi visokorangirani hotel s maksimalno 200 postelja. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter