Končar gradi jedan bazen, Grad planira i drugi

Lokacija gradskog bazena rezervirana na Valkanama D. MEMEDOVIĆ
Lokacija gradskog bazena rezervirana na Valkanama D. MEMEDOVIĆ

Gradski bazen u Puli vječita je tema i onih koji ga priželjkuju i onih koji ga obećavaju. I dok su trenutno u planovima ucrtana dva, u stvarnosti ne postoji niti jedan, a kada će se realizirati barem jedan od njih i dalje je vrlo upitno.

Postoje doduše mnogobrojne skice i idejna rješenja kojima se gladna javnost hranila desetljećima pa su se tako u njima spominjale različite lokacije. Mornar, Valkane, Pragrande, ponovno Valkane i Monumenti. I dok je na Mornaru napravljen "ljetni" rub bazena, točnije pontonsko plivalište, gradski je bazen i dalje samo želja mnogih ucrtana na papiru.

Naime, nakon rasprava posljednjih godina bazeni su tako ucrtani u dva gradska prostorna plana, UPU Lungomare i UPU Sv. Katarina-Monumenti. Ali rezervacija zemljišta ne znači i njegovu gradnju jer je odmah napomenuto da to ne znači kako će Pula i dobiti dva bazena.

Privatni investitor i koncesionar područja Sv. Katarina-Monumenti Danko Končar izrazio je spremnost da na Monumentima izgradi bazen otvoren za građane da bi pokazao da to područje namjerava sjediniti s gradom.

Končarov odvjetnik Goran Veljović prije manje od mjesec dana potvrdio nam je da investitor ostaje pri tom obećanju. No, treba odmah reći da će se javni sadržaji graditi tek u četvrtoj fazi uređenja Sv. Katarine-Monumenti, nakon komunalne infrastrukture te izgradnje nautičke marine i hotelskog sadržaja.

Gradska uprava planirala je bazen na Valkanama kroz UPU Lungomare, a već je izrađeno i idejno rješenje. Doduše, zbog nedostatka financija prvotno zamišljenom olimpijskom bazenu smanjeni su gabariti na 30-metarski. Upravo je zbog toga gradonačelnik Boris Miletić razgovarao s plivačkim klubovima na tu temu. No, dao je obećanje da će u ovom mandatu vlasti bazen biti izgrađen.

- Intencija je Grada pokrenuti širu javnu raspravu da se prednosti i nedostaci svake od mogućih lokacija pomno sagledaju prije same izgradnje. Budući bazen bit će funkcionalna građevina, podjednako dostupna sportskim klubovima i građanima rekreativcima koja će biti maksimalno energetski učinkovita, a čije održavanje neće preopteretiti gradski proračun, kažu tako iz gradske uprave odgovarajući na pitanje kada se planira konačno realizirati ovaj projekt. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter