Konačno zdravi plodovi pitomog kestena i maruna


Nakon četiri godine od pojave ose šiškarice i ostalih štetnika koji su poharali šume pitomog kestena, ova je godina prva normalna po pitanju rodnosti, rekao nam je agronom i dr. smokvarstva Željko Prgomet.

- Po pitanju rodnosti, ova je godina i na nekim površinama, primjerice lovranskim šumama, izvanredna. Tu činjenicu posebice treba zahvaliti nekolicini faktora - od puštanja osica da parazitiraju na osi šiškarici do primjene stručnih savjeta i edukativnih predavanja na pitome kestene i marune. Uz to, u prilog ovogodišnjem prinosu idu i prošlogodišnje kiše koje su, doduše, dovele do male rodnosti, ali s druge strane doprinijele vegetativnom rastu krošnje, pojasnio je dr. Prgomet, vlasnik rovinjskog rasadnika Skink, jedinog u zemlji u kojemu se proizvode sadnice pitomog kestena i najvećeg zagovarača sadnje kestena u Istri.

- Prije šest godina započeo je projekt kestenizacije starih i dotrajalih šuma koji je najviše odjeknuo u Primorsko-goranskoj županiji, konkretno u poznatim lovranskim šumama. Za potrebe obnove stoljetnih šuma pitomog kestena, sačinili smo projekt s osamnaest uzorkovanih populacija i njihovih DNK-a te dobili osam unikatnih genotipova na kojima se i dalje radi, ne bismo u konačnici i daljnjim istraživanjima dobili međunarodno priznavanje asortimenta. Paralelno, radilo se i s vlasnicima šuma pitomog kestena i educiranju na polju uzgoja stabala, koja nisu zahtjevna, ali opet traže njegu i određenu skrb, kaže Željko Prgomet i dodaje a su Istra i susjedna županija idealne za podizanje plantaža pitomog kestena.

- Istra na oko tisuću hektara ima idealne uvjete za uzgoj kestena u plantažnom obliku. Ono što posebno ide u prilog toj voćki, uz enormno visoku cijenu ploda, jest i to da je ovo podneblje idealno za tri kulture - marun, orah i bademe. A što se tiče maruna, jesen je idealno vrijeme za njegovu sadnju. Valja također imati na umu i da je kesten dugovječan te može dosegnuti starost i više od dva stoljeća te je upravo njegova sadnja, barem što se tiče ekonomske isplativosti, zagarantirana.

- Skink je proizveo pet sorti otpornih na rak kore i osu šiškaricu, krupnog ploda. Trenutno, raspolažemo s tri tisuće sadnica spremnih za jesenju sadnju, rekao nam je dr. Željko Prgomet, jedini proizvođač sadnica pitomog kestena u zemlji. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter