Konacno uredenje palace Bembo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjedištu Zajednice Talijana Bale u cetvrtak je je svecano potpisan dugoocekivani ugovor o pocetku radova u buducem sjedištu zajednice u palaci Bembo. Ugovor su potpisali Silvio Delbello, predsjednik Narodnog sveucilišta u Trstu, Furio Radin, predsjednik Talijanske unije, Maurizio Tremul, predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije, Rosanna Berne', predsjednica Zajednice Talijana Bala te u ime izvodaca radova, baljanske tvrtke Vallis, clan uprave Vladimir Jurman.

Potpisivanju je prisustvovao i Renato Cianfarani generalni konzul Republike Italije u Rijeci kojemu je to ujedno bio prvi službeni posjet Opcini Bale, a prisutan je bio i Alessandro Rossit, ravnatelj Narodnog sveucilišta u Trstu.

Radovi bi trebali poceti odmah! Potom ce se zbog turisticke sezone prekinuti u srpnju i kolovozu. Prva faza radova uredenja unutarnjih prostora trajat ce osam mjeseci, a njihova vrijednost je milijun eura, dok ce za kompletno uredenje biti utrošeno dva milijuna eura.

Potpisivanju je prethodio posjet Opcini gdje je goste primio nacelnik Edi Pastrovicchio koji je u kratkim crtama predstavio baljanske projekte i razvoj u posljednjih osam godina. Naglasio je da se kroz tvrtku i udrugu Mon Perin nastoji što više ukljuciti i gradane te da su Bale danas poznate u cijeloj Hrvatskoj po svom posebnom modelu razvoja.

Cianfarani je kazao da su model razvoja Bala i mjesto nadaleko poznati te da Italija i njezina vlada vjeruju u Zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji te stoga ulažu državni novac za njihov razvoj.

- Moramo tražiti oprost od Baljana što su tako dugo cekali na sjedište. Bale zaslužuju ovaj prostor ne samo zbog mnogobrojnih aktivnosti koje se tu odvijaju ali i zbog istriotskog dijalekta koji je ovdje ocuvan, naglasio je.


Podijeli: Facebook Twiter