Konačno stiže toplije vrijeme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U relativno dugoj povijesti praćenja vremena u Istri teško bi bilo naći godinu koja je započela sličnim vremenskim prilikama kakve bilježimo ove godine. Potvrda je to činjenice da smo posljednjih godina suočeni sa sve ekstremnijim vremenom, nažalost, i sa sve ekstremnijim posljedicama kao što su velika smrzavanja, dugotrajne ljetne vrućine, dugotrajne suše, velike poplave, olujni vjetrovi i razne druge nepogode.

Posljednji vidljivi ekstrem su dugotrajne i obilne kiše koje i na ovim područjima traju još od početka prošle jeseni.

U posljednja je tri mjeseca na području Istre palo nevjerojatnih 450 litara kiše po metru četvornom u čak 45 kišnih dana. Prije samo dvije godine toliko kiše nije palo tijekom čitave godine.

Ožujak je bio kišovit hladan i vjetrovit, slično kao i svi prethodni zimski mjeseci. Uz čak 15 kišnih dana, palo je oko 150 litara kiše po četvornom metru i gotovo zaustavilo sve poljoprivredne radove koji su već davno trebali biti obavljeni.

Prije samo godinu dana slika je bila potpuno drukčija, ožujak je prošle godine prošao bez i jedne kiše, bilo je vrlo toplo, a dugotrajna suša započela je već u ožujku. Prosječne temperature zraka za mjesec ožujak bile su ove godine čak sedam stupnjeva niže od prošlogodišnjih.

Sličnih je vremenskih ekstrema u posljednjih nekoliko godina bilo puno, toliko da nam je to već sada jasna poruka da vremenske prilike poprimaju sve ekstremnije oblike i imaju sve veći utjecaj na svakodnevni život. Više nego dobri primjeri za takvo stanje su nedavna velika smrzavanja i snijeg u južnoj Istri. Ubrzo nakon toga slijedila je najkišovitija godina na ovim prostorima uz mnogobrojne poplave i katastrofalne posljedice, nakon čega su uslijedile dvije najsušnije godine na području Istre. Posljednjih su godina zabilježene i rekordno visoke temperature zraka, jaki proljetni mrazovi, olujni vjetrovi, a na kraju, i zima s najviše snijega.

Srećom, i lošem vremenu mora doći kraj, a to bi se trebalo dogoditi upravo sljedećih dana, za koje su prognoze vremena znatno povoljnije. Kiše i oblačnih dana bit će sve manje, a konačno bi, uz prave sunčane dane, trebale stići i prave proljetne temperature zraka. Još će nekoliko dana biti umjerene naoblake uz mogućnost tek slabe i kratkotrajne kiše.

U drugoj polovici tjedna vrijeme će se normalizirati, prevladavat će sunčaniji i sve topliji dani. Pri kraju tjedna konačno bismo trebali izmjeriti temperature zraka od dvadesetak stupnjeva, što će biti konačna najava prelaska u topliji dio godine.

Ipak, očekuje se svježije i kišovitije ljeto, kraće i podnošljivije ljetne vrućine i na kraju, ne tako dugotrajnu ljetnu sušu kako je to bilo posljednje dvije godine. (priredio Mario Grabar)


Podijeli: Facebook Twiter