Konačno stigla voda: Izgrađen cjevovod za dio Ripende

Starosjedilac Toni Kos dočekao je hidrant
Starosjedilac Toni Kos dočekao je hidrant

Voda je napokon stigla i do sela Mali Kosi i Veli Kosi u Ripendi ponad Rapca, nakon što je ovog tjedna Vodovod Labin realizirao 2,6-kilometarski cjevovod od Boljevići. Izgradnja u režiji tvrtki Dinocop iz Omišlja i buzetske Ekspert gradnje trajala je od prosinca, a još predstoji asfaltirati kilometar raskopane prometnice.

Investiciju vrijednu oko 700 tisuća kuna u 80-postotnom iznosu sufinancirale su Hrvatske vode, dok je ostatak pokrio Vodovod, doznajemo od direktora te komunalne tvrtke Dina Škopca. Pozvao je i građane da podnesu zahtjev za priključak te najavljuje da bi voda u slavinama iz javnog sustava mogla poteći već sredinom lipnja, prije udarnog dijela turističke sezone.

Seljani su se dosad opskrbljivali iz šterni uz pomoć hidrofora, a tek nekolicina onih iz Malih Kosi bila je priključena na privatni vodovod koji je njemački poduzetnik izgradio do svojih parcela prije desetak godina. Stalnim žiteljima u Velim Kosima, selu s pet, šest kuća, od koji se neke koriste u turističke svrhe, Grad Labin je ljeti financirao prijevoz cisternom, dok su vodu plaćali sami.

Sve su vrijeme podmirivali, tvrde, i vodoprivredni doprinos, a na upit adresantu zbog čega ih i taj namet kvači, odgovarano im je u stilu: "To plaćate oblake što vam šalju kišu!".

- Cuda let cekamo vodo. Dugo su nan je obećivali. Više nismo ovisni o drugima, ni o cisterni ni o kiši. Sad ćemo moć zalivat vrt, rožice su nan po lete zajno se uvenule, kaže Toni Kos, 84-godišnji starosjedilac iz Veli Kosi i napominje da si još moraju od šohta sami iskopati kanal do kuće i platiti priključak Vodovodu.

Njegov unuk Saša Kočevar prisnažuje: "Bila bi i ura da dobijemo vodu - u 21. stoljeću!".

Barba Toni, kapo od sela, primjećuje: "Nami je ude lepo, još da nan stave javno ravjeto, baren dve lampadini… Kad njin recen da smo još va škuren, govore: ma, ćemo, ćemo regulat i to".

Marino Kos, koji živi u Vinežu, a ovdje je obnovio kuću roditelja koju iznajmljuje turistima, vjeruje da bi vodovod mogao biti korak k revitalizaciji sela iz kojeg puca neprocjenjivi pogled na more.

- Sretni smo i zadovoljni jer voda danas znači sve. Za lanjske suše morao sam je gostima dopremiti cisternom, veli Marino, čija je želja da nadležni urede i pješačku stazu do kilometar udaljenog mora, ispred uvale Prižnja.

Prvi čovjek Vodovoda Škopac očekuje da će u Kosima realizirati 50-ak priključaka. "Izgradnjom vodovoda na tom je području, koje slovi za biser gradskog priobalja, omogućen normalan život, ali i turistički razvoj, tim više jer prostornoplanski dokumenti ondje predviđaju izgradnju još kuća za odmor", napominje Škopac. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter