Konačno spriječeno onečišćenje Pulskog zaljeva

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Na lokaciji crpne stanice Rivijera, kod Veslačkog kluba, jučer je pušten u rad obalni kolektor pulskog kanalizacijskog sustava. Gradonačelnik Boris Miletić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i direktor Pragrandea Igor Stari, simboličkim pokretanjem crpke označili su novu eru Pulskog zaljeva koji će, nakon stoljetnog zagađivanja, prestati biti zagađivan od fekalija.

Izgrađeni kolektor proteže se od Velog Vrha do podmorskog ispusta na Valkanama i gradio se posljednjih deset godina, a njegov značaj za revalorizaciju luke je neprocjenjiv. Do izgradnje obalnog kolektora postojala su 42 kanalizacijska ispusta u pulsku luku, raspoređena od Valellunge do tvornice cementa, a dovršetkom projekta svi su oni eliminirani. Preostala su još samo dva sekundarna ispusta, za kanal Pragrande i Tivoli, čije se eliminiranje očekuje u kratkom roku kroz sufinanciranje iz europskih fondova.

Uloženo preko 240 milijuna kuna

- Ovo je velik dan za Pulu, dugo je trebalo dok se cijeli projekt realizirao. Postavljeno je 4,5 kilometra cijevi, ukupno je uloženo preko 240 milijuna kuna, i još više strpljenja građana kojima se ovom prigodom zahvaljujem na razumijevanju. Zahvalni trebamo biti i Hrvatskim vodama koja je prepoznala pulski projekt i riješila problem kako bi se Pula mogla dalje razvijati, te Herculanei i konzervatorima koji su uložili veliku energiju u projekt. Prije devet godina rekli su mi da je nemoguće dovršiti ovaj projekt, pogotovo pritom misleći na rivu, međutim, dokazali smo da se sve može realizirati kad se hoće. Ovo je velik korak za Pulu, konačno smo u potpunosti spriječili onečišćenje zaljeva. Predstoji nam još samo zgotoviti pročistač, koji sada nije kakav bi htjeli, a novi moderan trećeg stupnja pročišćavanja će se financirati iz europskih fondova kako bi što manje opteretili proračun i građane, te mogli koristiti tehnološku vodu, rekao je ovom prigodom gradonačelnik.

Posljednja, ujedno najzahtjevnija, dionica obalnog kolektora dovršena je na rivi kada je zajednica izvođača Viadukt - GP Krk - GK Grupa, realizirala projekt ispod prometnice rive vrijedan 63 milijuna kuna. Istovremeno se gradio kolektor u Flaciusovoj ulici, te unutar brodogradilišta Uljanik.

- Ovo je preduvjet da realiziramo namjeru razvoja na moru. Opredijelili smo se razvijati grad uz zaljev i da bi to ostvarili trebalo je riješiti projekt obalnog kolektora, stoga je njegova finalizacija velik iskorak prema tom cilju, zaključio je Miletić.

Kompletan projekt okončan je zahvaljujući Jadranskom projektu Hrvatskih voda, koje su u Pulu posljednjih godina uložile i više od spomenutih 240 milijuna kuna kako bi riješili pitanje, ne samo onečišćenja zaljeva, već plavljenja grada.

- Kroz projekt Jadran uložili smo 200 milijuna eura u gradove po Jadranu, a sada prelazimo na projekte koji će se financirati iz europskih fondova. U Puli smo realizirali velik projekt, spriječili onečišćenje pulske luke eliminiravši 42 fekalna ispusta i sada nam predstoji realizacija, iz EU fondova, modernog pročistača čime ćemo u potpunosti riješiti fekalne vode u Puli, poručio je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter