Konačno se omogućuje šminkanje obale

Beach-barovi neće smjeti biti veći od 15 kvadrata (Arhiva/A. TOŠIĆ)
Beach-barovi neće smjeti biti veći od 15 kvadrata (Arhiva/A. TOŠIĆ)

Izmjenom i dopunom Prostornog plana uređenja Grada, koju su vijećnici Vodnjana usvojili na preksinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća, omogućuje se uređenje plaža na vodnjanskoj obali, odnosno izgradnja staza i sunčališta te postavljanja beach-barova. Uostalom, nakon što su lani pred ljetnu sezonu utrošena znatna sredstva na nasipavanje perojske obale, gradonačelnik Vodnjana Klaudijo Vitasović najavio je na posljednjoj sjednici i nastavak uređenja plaže u ovoj godini izgradnjom staze i ostalih sadržaja.

Građevine od 15 kvadrata

Tom su odlukom definirani uvjeti prema kojima se na plažama, u zonama opće rekreacije, u pojasu 15 metara od mora dozvoljava uređenje staza, tuševa, sunčališta, rasvjete, tobogana i slično. U preostalom dijelu dozvoljena je pak gradnja montažnih objekata, poput sanitarnih čvorova, spremišta za plažne rekvizite, ugostiteljskih objekata, odnosno beach-barova, ali i odbojkaških igrališta, boćališta i ostalo. Veličina montažne građevine ograničena je na 15 metara četvornih.

Jedna od izmjena PP-a odnosi se i na usklađenje sa Zakonom o prostornom uređenju, prema kojem je, rekao je na sjednici Emil Ferjančić, iz Odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove, potrebno definirati građevinsko zemljišta kao izgrađeno, neizgrađeno i neuređeno. Prve dvije kategorije, kako im samo ime kaže, odnose se na građevinska područja koja su realizirana, odnosno nisu, dok je neuređeno građevinsko područje ono područje na kojem još ne postoji ni osnovna infrastruktura.

- Pritom, njihovom definiranju neće se mijenjati granice građevinskih područja kojima se ta područja razgraničuju u odnosu na ostala površine, naveo je Ferjančić.

Projekt od 200 milijuna

Izmjena PP-a koja će se "osjetiti" na terenu odnosi se pak na preseljenje planirane lokacije pročistača otpadnih voda Peroj - sjever, s obzirom da na prethodnoj lokaciji nije mogao biti realiziran zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Lokacija će mu sada biti određena nešto sjevernije u odnosu na perojski Portić, i to puno bliže cesti Peroj - Barbariga, s njene desne strane. Nova lokacija omogućit će i proširenje kapaciteta postojećeg uređaja.

"Na planiranoj lokaciji će se izgraditi mehaničko-biološki postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, kao i novi podmorski ispust", stoji u odluci koja je očito i preduvjet za realizaciju projekta Pula Sjever za unaprjeđenje sustava odvodnje otpadnih voda i vodoopskrbe sjeverno od pulskog zaljeva. Riječ je o planu izgradnje i rekonstrukcije sustava na području gradova Pule i Vodnjana, te općine Fažane, u kojem, osim ovih jedinica lokalne samouprave, sudjeluje i komunalna tvrtka Pragrande.

Nositelj projekta vrijednog 200 milijuna kuna su Hrvatske vode, a u planu je da ga se financira sredstvima kohezijskog fonda EU-a. Na koncu su i čestice uz gospodarske zone Vodnjan sjever i poslovnog parka Tison, na kojima su izgrađene stambeni objekti na osnovi odobrenja za gradnju prema ranijoj važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji, postaju sastavni dio tih zona.

Potrebno je uz to i ispraviti grešku iz ranijih ciljanih izmjena i dopuna kada je s kartografskog prikaza "ispalo" građevinsko područje naselja Mandriol kod Barbarige. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter