Konačno rekonstrukcija opasne Vodnjanske ceste

Vodnjanska cesta - uska, prometna i opasna za pješake i bicikliste (Z. STRAHINJA)
Vodnjanska cesta - uska, prometna i opasna za pješake i bicikliste (Z. STRAHINJA)

Danas, nakon dugih 14 godina, službeno počinje rekonstrukcija Vodnjanske ceste u Fažani. Tih nekoliko stotina metara, od mjesnog groblja do raskrižja za Peroj dobit će novi sloj asfalta i, što je najvažnije, nogostup. Riječ je o vrlo prometnoj cesti na ulazu u Fažanu, kojom uz velik broj motornih vozila prolaze i pješaci i biciklisti. Radove će izvoditi poduzeće Cesta iz Pule, a rok za dovršetak je 75 dana - broje se otkako ih danas djelatnici Općine Fažana uvedu u posao.

- Samo je čudo da se nisu događale veće nesreće na toj dionici. To je županijska cesta, mogu reći jedna od najprometnijih u Istri, s obzirom da povezuje Fažanu, Vodnjanu, Peroj i Barbarigu, a posebno je prometna u sezoni kada njome u Fažanu stižu turisti iz smjera zapadne obale, rekao je općinski donačelnik Radomir Korać.

Razlog zašto od 2001. godine, otkad je fažanska općina samostalna, nije riješena ova prometnica dugi su procesi izvlaštenja. Cesta, naime, prolazi uz obiteljske kuće te se očito mnogi vlasnici objekata nisu željeli odreći svog komada zemljišta u korist trotoara. Sigurnost pješaka u međuvremenu se nastojala osigurati iscrtanom linijom koja je odvajala prometnu traku od nogostupa, a jedno su vrijeme barijeru predstavljale čak i žardinijere s cvijećem.

- Prije dvije godine napravljena je oborinska odvodnja na toj cesti, riješili smo imovinskopravne odnose, imamo pravomoćnu građevinsku dozvolu i rekonstrukcija može početi. Nadam se krajem siječnja 2016. da će radovi biti gotovi, rekao je Korać. Nadzor će obavljati pulska tvrtka za projektiranje Cardo & Decumanus, a radovi će koštati 835 tisuće kuna. Prema nedavno izmijenjenom Programu gradnje komunalne infrastrukture, u ovoj se godini na Vodnjansku cestu planira utrošiti pola milijuna kuna, a ostatak realizacije bit će pokriven proračunom za sljedeću godinu. (Z. STRAHINJA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter