Konačno prezentacija projekta pulskog bazena

Najizglednija je lokacija pored stadiona na Verudi (Neven LAZAREVIĆ)
Najizglednija je lokacija pored stadiona na Verudi (Neven LAZAREVIĆ)

Početkom travnja na pulskom je vijeću gradonačelnik Boris Miletić ponovio  da bazen namjerava izgraditi u ovom mandatu te da je to prioritet sportske infrastrukture u Puli.

"Planiranje je važan dio investicije i rado ću ga produžiti za još koji mjesec da bi realizacija bila uspješnija. I izbor lokacije za bazen je jednako važan i stoga mi je bitno mišljenje struke koja kaže da lokacija u sklopu sportskog kompleksa na Verudi ima dobre preduvjete i određene prednosti, poput infrastrukture i parkirnih mjesta", istaknuo je tada gradonačelnik.

Bazen za male plivače

S obzirom na to da je već jesen, a projekt gradskog bazena još uvijek nije prezentiran javnosti, niti je određeno kada će početi izgradnja, iznova smo gradsku upravu upitali o novostima u ovom projektu.

- Kada se govori o izgradnji gradskog bazena, u gradskom proračunu za 2016. godinu potrebno je osigurati financijska sredstva te izradu glavnog projekta, a u istoj godini očekuje se i početak same izgradnje. U listopadu ove godine cijeli će se projekt prezentirati plivačkim klubovima i ostalim zainteresiranim za sportove na vodi. Nekoliko je modela financiranja koji su nam na raspolaganju, a sam bazen bit će racionalna investicija o kojoj ćemo posebno voditi računa da ne opteretimo gradski proračun. Bazen će biti javan, svima dostupan, a njime će gospodariti javno poduzeće za upravljanje sportskom infrastrukturom Pula sport, poručuju iz Odsjeka za informiranje Grada Pule.

Idejni projekt bazena već je izrađen, a budući će bazen, prije svega, biti namijenjen prvenstveno za učenike i škole plivanja, te će se troškovi funkcioniranja i održavanja maksimalno racionalizirati da bi ih proračun mogao podnijeti. Namjera da se budući gradski bazen izgradi u sklopu SRC-a Uljanik-Veruda i Doma sportova "Mate Parlov" bila je iznenađenje nakon što se izmjenama GUP-a rezerviralo zemljište za izgradnju bazena na Valkanama, točnije pomoćnom nogometnom terenu, čije je zemljište u vlasništvu Grada Pule.

No, gradskim prostornim planovima gradnja bazena omogućena je na nekoliko lokacija, a jedna od njih upravo je i područje sportskog centra Veruda.

Iz gradske uprave, po saznanju da će lokacija na Verudi biti odabrana za gradnju bazena, tvrdili su da je to rezultat stručnog promišljanja, kako urbanista, tako i samih korisnika, odnosno sportskih i prosvjetnih djelatnika, a istaknuli su i da trendovi u Europi idu za time da se bazeni smještaju uz ostale postojeće sportske komplekse.

Obuhvaćeno 4.600 kvadrata

Lokacija na Verudi, koja se spominje, nalazi se iza (do) dvorane boćališta, odnosno između Doma sportova "Mate Parlov" i nogometnog stadiona, ispod Ulice Veruda. Idejnim rješenjem predviđena je izgradnja suterena, prizemlja i kata ukupne površine 4.600 četvornih metara sa svim potrebnim sadržajima, odnosno klupske prostorije, sanitarije, spremišta, bazen za djecu, bazen za osobe s posebnim potrebama, fitness, vanjske terase, garderobe, tribine, tehničke prostorije, itd…

Prema najavama, budući objekt trebao bi biti ekološki efikasan i ekonomski učinkovit da bi troškovi funkcioniranja i održavanja bili održivi za javne financije jer postoji više primjera gdje su troškovi financiranja bazena nadvisili mogućnosti javnih financija.

Za sada idejni projekt još uvijek nije dospio u javnost, trebao bi nakon sastanka gradske uprave s plivačkim klubovima. Doduše, nije jasno kakve to veze ima kada se konstantno ističe da će služiti svoj pulskoj djeci i građanima. Uostalom, iz Grada Pule učestalo su isticali da je najvažnije građanima omogućiti korištenje bazena, kako za rekreaciju i školu plivanja, tako i za sportove na vodi. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter