Konačno počinje obnova ulaznog portala u Raši

Zbog sanacije je zatvoren dio Tesline ulice (I. RADIĆ)
Zbog sanacije je zatvoren dio Tesline ulice (I. RADIĆ)

Općina Raša i labinska tvrtka Maling, kao najpovoljniji ponuđač na javnom natječaju, potpisali su ugovor o sanaciji ulaznog portala na središnjem trgu u Raši, doznajemo u toj lokalnoj samoupravi. Obnova je vrijedna oko 200 tisuća kuna, a trebala bi biti gotova u roku od mjesec i pol. Postavit će se nova stropna ploča, urediti vanjski dio građevine te osigurati primjerena rasvjeta.

Dio stropa portala, elementa moderne arhitekture izgrađenog za vladavine Italije, urušio se još prije dvije i pol godine zbog dotrajalosti i prodiranja vlage, a otad je prolaznike na frekventnom mjestu dnevnih ćakula od daljnjeg otpadanja žbuke štitila - skela.

Općinski načelnik na odlasku Josip Knapić dugo čekanje na sanaciju opravdava financijskim problemima - valjalo je u protekle dvije godine sanirati proračunski minus veći od tri milijuna kuna, a očekivana pomoć Županije te ministarstava kulture i pomorstva, prometa i infrastrukture izostala je, pa će lokalna zajednica projekt servisirati iz vlastitih sredstava.

Neko vrijeme Knapić je naglašavao da Općinu usporava i čekanje na mišljenje pulskog Konzervatorskog odjela, budući da je ta institucija izdala suglasnost na lokalni prostorni plan kojim se urbanistička cjelina Raša predlaže za upis u državni registar kulturnih dobara. Konzervatori su, međutim, odvratili da slavoluk, premda je značajan primjer građevinskog naslijeđa iz razdoblja moderne arhitekture, ipak nije zakonski zaštićen kao kulturno dobro pa nisu ovlašteni propisati posebne uvjete zaštite i dati prethodno odobrenje za zahvat.

- Nemamo više vremena čekati jer žbuka i dalje otpada. Moramo sami platiti sanaciju, da spasimo portal koji je dio vrijednosti arhitekture Raše - grada rudara i autorskog pečata poznatog arhitekte Gustava Pulitzera Finalija. To je jedan od rijetkih portala takve vrste u Europi i simbol najmlađeg grada u Istri, kaže Knapić.

Skele su postavljene još sredinom prošlog tjedna, uoči samih izbora, no još se ne radi. To nije promaknulo mještanima pa su nas neki od njih i za jučerašnjeg fotografiranja pitali: "Pisat ćete da su ovo montirali da zamažu oči biračima: još nema radnika, a već su mogli obaviti polovicu posla?!"

Zbog sanacije portala zatvoren je dio Tesline ulice, odnosno ulaz u Rašu uz trg pa se u naselje i iz njega mora ulicama Ivana Batelića i Istarskom. (I. RADIĆ)

Ponovno fontana na Trgu Republike

Fontana na Trgu Republike od prošlog tjedna ponovno radi, nakon 40-ak godina. Obnovljena je po izvornom nacrtu Gustava Pulitzera Finalija, arhitekta koju je projektirao Rašu, ali za razliku od stare fontane kroz koju je prolazila voda iz vodovoda, nova ima zatvoreni sustav cirkulacije i vodonepropusne temelje. Zahvat je stajao oko sto tisuća kuna.

Nedavno je na trgu postavljen rudarski vagonet, bac, na šinama, a obnovljen je i rimski toalet u obližnjoj Istarskoj ulici. U te svrhe je utrošeno dodatnih 50 tisuća kuna. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter